През юни 2020 г. един сравнително малко известен извън пределите

...
През юни 2020 г. един сравнително малко известен извън пределите
Коментари Харесай

Медведчук – марионетката на Путин за Украйна. Олигархът с фирми и у нас

През юни 2020 година един относително малко прочут отвън рамките на страната си украински олигарх провокира научна сензация и притегли вниманието на целия свят. Причината бе, че в имуществената си декларация като народен представител Виктор Медведчук бе написал, че е притежател на откъс от Библията на Гутенберг от 1455 година

Че някой в Украйна има част от най-старата печатна книга в света тогава стана обект на тотално учудване и остави в сянка всички 25 жилища и къщи, 18 мерцедеса, бижута, скъпи часовници и картини, притежавани от един от най-богатите украинци.

Оказва се обаче, че шокиращите вести към Медведчук не свършват дотук. В дните на съветската инвазия в Украйна се заприказва, че точно той е марионетката на Владимир Путин, която готвят да размени настоящия украински президент Володимир Зеленски.

Според някогашния държавен глава Виктор Ющенко този сюжет бил в ход, разкри пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в интервала 2012-2017 година Той научил това персонално от Ющенко по телефона.

Подобен проект не звучи нелогично, като се има поради какъв брой топли са били през годините връзките сред киевския олигарх и господаря на Кремъл Владимир Путин.

Виктор Медведчук, народен представител от проруската партия “Опозиционна платформа - за живота”, в никакъв случай не е крил русофилските си настроения. След анексирането на Крим той отхвърли да счита Русия за страна агресор и продължи постоянно да пътува за Москва на срещи с публични лица.

През май 2021 година украинската прокуратура предяви против него обвинявания в държавна измяна и го прати с гривна на крайници под домакински арест, който бе удължаван неколкократно, последния път до 10 март 2022 година

Медведчук бе упрекнат, че е разкривал секретни данни за разположението на украински военни елементи. Освен това е предал на съветските управляващи лицензи за добива на нефт и газ от находище в Крим.

Няколко месеца преди ареста против олигарха и третата му брачна половинка - телевизионната водеща Оксана Марченко, бяха въведени наказания, като украинският Съвет за сигурност разгласи, че против тях тече разследване за присъединяване във финансиране на тероризъм.

Под глобите попаднаха и три телевизионни канала, проформа принадлежащи на различен украински народен представител - Тарас Козак, само че де факто свързани с Медведчук. В основанието за блокирането на каналите се показва, че те са източник на проруска агитация и са финансирани от Москва по заобиколен метод, че популяризират дезинформация и пробват да подкопаят европейския блян на Украйна.

Медии в Киев настояват, че Путин доста уважавал Медведчук и го считал за един от хората в Украйна, на които би могъл да разчита в цялостна степен.

Отношенията сред двамата надхвърляли политическото съюзничество. През 2004 година съветският президент става кръстник на дъщерята на олигарха - Даря. Самият Медведчук разказал в изявление за тв канала “Россия 1”, че брачната половинка му Оксана Марченко помолила мъжа си да предложения Владимир Владимирович за кръстник на детето, а съветският президент на драго сърце приел.

Миналата година украинската версия на списание “Форбс” оцени положението на олигарха на 620 млн. $, като го сложи на 12-о място измежду най-богатите хора в страната.

Преди време журналистическо следствие сподели, че даже по времето на домашния му арест, богаташът е траял ремонта на своя замък покрай Киев. Имението с жилищна повърхност от над 2000 кв м разполагало с близо 100 стаи. Специална изложба приютявала голямата фамилна сбирка от 530 скъпи картини и 227 икони.

В едното крило на двореца бил ситуиран спа центърът със стаи за масаж, хидромасаж, солна стая, фитнес зала, сауна, хамам и 18-метров басейн. В обособена стая от 28 кв. м се съхранявали играчките за елха. В големия дом имало и маза със скъпи виновност, както и фризьорски салон. Кабинетът на олигарха бил с повърхност 45 кв. м, а в него имало и загадка стая за притежателя при положение на заплаха.

Семейството има и яхта за 200 млн. $, само че тя бързо била трансферирана на офшорна компания след наложените против депутата лични наказания.

Роденият на 7 август 1954 година в Почет предприемач и политик е правист по обучение и до 1989 година работи като юрист. През 2000-2001 година става зам.-председател на украинския парламент, а по времето на президента Леонид Кучма е считан за неговия сив кардинал. През 2004 година е упрекнат в изборни фалшификации, довели на власт проруския президент Виктор Янукович.

По време на въвеждането на глобите против него стана ясно, че Медведчук и брачната половинка му имат 97 компании, 44 от които са регистрирани в Кипър, 15 в Украйна, 12 - в Русия, 11 - на Британските Вирджински острови и 5 в България – става дума за ваканционни парцели и за аграрни земи. Всички те са в Бургаска област - в общините Несебър, Поморие и Царево.

Медведчук е купил посредством фирмите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 година - две години откакто напуща авторитетен пост в администрацията на първия украински президент Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия правосъден съвет на Украйна, който има директна роля в кариерното развиване на съдиите.

За пазаруването на недвижимата благосъстоятелност Медведчук е вложил в петте компании капитал в размер на 37 милиона лв. - към 19 милиона евро по настоящия курс.

Става дума за фирмите “Пърфект Ленд Пропъртиз”, “Анаптиксис Дивелопмънт”, “Ескафеас Кънстракшънс”, “Хр. Атанасио Кънстракшънс и Дивелопмънтс”, “Политими Джиа Пропъртиз”. Всички те са учредени за покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими парцели.

Освен с медии бизнесът на Медведчук е обвързван с рандеман на петрол и газ, агробизнес, строителство.

Източник: " 24 часа "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР