През юни 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През юни 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава в строителството и услугите

През юни 2018 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 0.9 пункта спрямо предходния месец поради утежняване в строителството и услугите. Като цяло мениджърите не възнамеряват да подвигат цените като се изключи търговците, които имат такава настройка.
В индустрията нарастването на индикатора е с 1.5 пункта - мениджърите в бранша са оптимисти за положението на фирмите, които управляват. По тяхно мнение актуалната индустриална интензивност се усъвършенства, а прогнозите им за идващите три месеца са удобни.
Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ са най-значимите проблеми за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 36.8 и 32.5% от шефовете на компании.
В строителството бизнес климатът се намалява с 3.4 пункта. Предприемачите се притесняват, че през идващите шест месеца положението на фирмите им ще се утежни, а прогнозите за строителната интензивност до края на лятото са неподходящи.

През последния месец анкетата записва усилване на отрицателното влияние на фактора " дефицит на работна мощ ", който измества на второ и трето място усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

Подобрението в търговията на дребно е с 0.8 пункта поради по-оптимистичните оценки за настоящето положение на предприятията. Търговците обаче са скептични за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца. Най-много ги затруднява конкуренцията в сектора, а на второ място е незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

В услугите спадът на индикатора е с 4.5 пункта основно заради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за
настоящето бизнес положение на предприятията. Търсенето на услуги понижава, само че мениджърите се надяват, че това ще се промени към по-добро през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са факторите, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР