През юни 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев

...
През юни 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев
Коментари Харесай

Борисов вече е като Станишев от 2013 г.

През юни 2013 година тогавашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев обясняваше гласуваното предопределение на Пеевски в ДАНС с неговия " катарзис ". " Пеевски си отива, напуща страната. Не знам какво ще приказват в този момент, той им беше най-хубавата дъвка ", изясни през 2016 година министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов за публичните поръчки, свързани с депутата от Движение за права и свободи. През 2019 Пеевски още е тук, а Борисов и ГЕРБ покорно извършват законодателните му начинания.

© Георги Кожухаров Двете партии, които мълчешком си поделят ръководството – ГЕРБ и Движение за права и свободи, се споразумяха да спрат досегашното държавно субсидиране на партиите и да оставят бизнеса да ги финансира - освен това без ограничавания. Решението бе оповестено след знакова среща под патронажа на Делян Пеевски, увенчала двуседмичен маратон от неуместни послания, които да убедят публиката какъв брой е хубаво да се размени държавното финансиране с обръчите от компании, за които говореше преди години менторът им Ахмед Доган.

Първо министър председателят Борисов внесе законопроект за понижаване на партийните дотации от 11 на 1 лев за глас с циничното самопризнание, че това е популизъм, само че го прави, тъй като бил сърдит. По-рано беше пояснил, че е наясно, че по този начин " партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите ".После от Движение за права и свободи привикаха ГЕРБ, с цел да им " предложат " да няма държавно финансиране, а партиите да получават неограничени дарения от компании и частни лица. ГЕРБ възторжено припозна настояването и двете партии заедно го прокламираха като " американски модел ". Няма никакво подозрение, че в България това ще значи официализиране със закон на към момента подмолната олигархична система - към този момент намерено облагодетелстваните от политическото статукво компании ще финансират партиите във властта, които ще разпределят бюджетните порции за спонсорите си през публичните поръчки, а те ще връщат част от полученото под формата на оповестени дарения за партиите и необявени комисиони за партийните велможи. Този кръг е непробиваем. Данъкоплатците отново ще покриват сметката - само че с " бонус " от на практика несменяема с избори и свободна да безчинства както и колкото желае власт. Познайте какъв брой хора от бизнеса биха се осмелили да поддържат действително опозиционна групировка. ГЕРБ и Движение за права и свободи в действителност " откриват " Латинска Америка. Иначе през 1999 година щабът на Бил Клинтън върна подаяние на Илия Павлов, по това време президент на свързаната с Движение за права и свободи някогашна " Мултигруп ". Но по-важното, което разбираме от този сюжет, е, че Борисов и ГЕРБ към този момент са като Станишев и Българска социалистическа партия през 2013 година - в ролята на обслужващ личен състав на " балансьора ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР