През юли заводските цени спадат двуцифрено спрямо същия месец на

...
През юли заводските цени спадат двуцифрено спрямо същия месец на
Коментари Харесай

Заводските цени спадат двуцифрено през юли

През юли заводските цени спадат двуцифрено по отношение на същия месец на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Понижението приблизително е с 13.7%.

Значителен спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37.0%, и в преработващата индустрия - с 2.6%, до момента в който в добивната индустрия е регистрирано нарастване - с 11.2%.

В преработващата индустрия значително понижение на цените се следи при производството на химични артикули - с 18.8%, а също и при производството на съществени метали - с 6.7%.

Значителен растеж на цените е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 44.9%, и производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 19.1%.

В съпоставяне с юни приблизително цените се покачват с 0.5%. Покачване се следи в преработващата индустрия - с 0.8%. Намаление е записано в добивната индустрия - с 0.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-високи цени в преработващата индустрия са регистрирани при: производството на съществени метали - с 3.6%, производството на химични артикули - с 1.5%, производството на питиета - с 1.3%.

Понижение на цените се следи при: обработката на кожи; произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 10.6%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.1%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 1.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се намалява с 18.1% спрямо юли 2022 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 36.8%, в преработващата индустрия - с 1.7%, до момента в който в добивната индустрия се следи нарастване - с 3.7%.

Спрямо юли 2022 година намаляване на цените в преработващата индустрия се следи при:

производството на химични артикули - с 28.6%

производството на съществени метали - с 13.7%.

Значителен растеж на цените е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 60.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 37.3%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - със 17.5%, и производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 14.5%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар се усилва с 1.9% през юли 2023 година по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2022 година е регистрирано понижение с 5.2%.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР