През юли в Норвегия беше пуснат на вода първият в

...
През юли в Норвегия беше пуснат на вода първият в
Коментари Харесай

Зелена приказка по вода - електрическите фериботи на Европа

През юли в Норвегия беше пуснат на вода първият в света скоростен ферибот, който при придвижването си " не отделя нездравословни излъчвания от отработени газове ". Норвегия има най-голямата флотилия от фериботи в света. Над 70 от тях се задвижват напълно от електрически мотори или от хибридни. Германия също с включва в електрическото мореплаване. През втората половина на годината там бяха показани още два нови пътнически кораба с електрически мотори, написа DPA, представена от Българска телеграфна агенция.

От крайбрежията на Норвегия до Германия на юг, електрическите фериботи последователно се трансформират във значима част от пътническия превоз в тази част на Европа.

Благодарение на тези кораби все по-реална става вероятността превозът на бъдещето да не замърсява околната среда.

Създателите и притежатели на тези високотехнологични кораби настояват, че те освен, че не отделят нездравословни излъчвания в атмосферата, само че и способстват за понижаване на така наречен " шумово замърсяване ". Силният звук утежнява изискванията на живот и може да бъде причина за внезапно повишение на кръвното налягане на страдащите от хипертония, което усилва риска от утежняване на здравословното им положение. 

Чудесата на Норвегия 

През 2015 година MV Ampere става първият изцяло електрически ферибот, който стартира да транспортира пасажери и коли по крайбрежието на Норвегия. Той прекосява към 34 пъти на ден (17 пъти в двете посоки) най-големия норвежки фиорд Согнефьор, който се намира край югозападния град Берген, написа ppmc-transport.org.

Собственик и оператор на MV Ampere е норвежката корабна компания Norled. Корабът, който е с дължина от близо 77 м, може да транспортира до 360 пасажери и 120 автомобила. Той доближава за 20 минути от пристанище Лавик, което е ситуирано на единия бряг на Согнефьор, до Опедал на другия бряг на фиорда (около 6 км). Двигателите на електрическия ферибот се задвижват от 1090-киловатчасови литиевойонни акумулаторни акумулатори, които се зареждат за към 10 минути по време на престоя на кораба в двете норвежки пристанища, сред които пътува.

Корабите, които преди са пътували по тази морска линия, са употребявали приблизително към 1 милион литра дизелово гориво на година. Те са отделяли в атмосферата към 570 тона въглероден диоксид и 15 тона азотни окиси годишно, споделят основателите на MV Ampere - немската корпорация Siеmens и норвежката корабостроителница Fjellstrand.

Докато MV Ampere може да се движи с оптималната скорост от 10 морски възела (около 18 км/ч), то най-модерното произведение на Fjellstrand - MS Medstraum, може да развие скорост от 27 морски възела, или към 50 км/ч. Той е " първият в света скоростен ферибот, който се задвижва напълно от електрически мотори ", оповестява уебсайтът на норвежката корабостроителница.



Източник: Maritime CleanTech 

MS Medstraum се задвижва от 1524-киловатчасови литиевойонни акумулаторни акумулатори и е по-мощен и по-бърз от MV Ampere, само че е по-малък - дължината му е едвам 30 метра.

Стойността на MS Medstraum се прави оценка на към 11 милиона $. Плавателният съд, който е издигнат по поръчка на компанията Kolumbus, е основан и с финансиране от Европейския съюз.

Електрическият ферибот започва постоянни курсове сред крайбрежния норвежки град Ставангер и околните пристанища. Заменяйки корабите по този маршрут, задвижвани с изкопаеми горива, той ще предотврати замърсяването на атмосферата с 1500 тона нездравословни газове годишно. Те се равняват на количеството въглероден диоксид, отделяно при придвижването на 60 рейса в продължение на цяла година, осведоми Kolumbus.

MS Medstraum може да транспортира до 147 пасажери и е обслужван от тричленен екипаж. При скорост от 23 морски възела (около 42,6 км/ч) фериботът може да се движи в продължение на един час, без да се зареждат батериите, които задвижват моторите му. Това е изцяло задоволително поради междинната дълготрайност на курсовете му, която е 30 минути.

Норвегия има най-голямата флотилия от фериботи в света, като още по-голям е броят на високотехнологичните кораби, които се строят сега, осведоми Siemens Energy. 

И Германия напредва в бранша на електрически фериботи 

Частично задвижван от слънчева сила ферибот към този момент транспортира пасажери от и към и северното немско пристанище Кил. От септември Bodensee Schiffsbetriebe – компанията, която провежда круизи по Боденското езеро – е оператор на първия електрически ферибот в Германия. С него туристите могат да посетят фамозните градини на остров Майнау. Корабът е кръстен на този известен остров - MS Insel Mainau.



Източник: Bodensee Schiffsbetriebe. От компанията оповестяват, че задачата ѝ е да проправи пътя на природосъобразното мореплаване по езерото
Подобно на доста други стопански действия и бизнесът с електрически фериботи е обиден от проблеми с веригите на доставки, настъпили вследствие на съветската военна инвазия в Украйна, отбелязва DPA.
Първите круизи с MS Insel Mainau са били планувани за средата на юли, само че са отсрочени с два месеца заради войната в Украйна, споделят представители на компанията-оператор на кораба.



Фериботът, който може да транспортира до 300 пасажери, се задвижва от 1000-киловатчасова акумулаторна батерия. Тя се зарежда по време на почивката за обяд на екипажа и през нощта. Корабът коства 3,6 милиона евро. Той се движи със скорост от 8,1 морски възела (15 км/ч), с цел да пести сила.

Електрическите фериботи ли са бъдещето на превоза по вода? 

Електрическите фериботи способстват за реализиране на амбициозните цели, заложени в " Бялата книга " на Европейската комисия за развиването на превоза, както и за понижаване на нездравословните излъчвания от въглероден диоксид (CO2).

Все повече европейски страни виждат в тях бъдещето на морския пътнически превоз. В Дания напълно електрическият беззвучен ферибот Ellen прави постоянни курсове сред датските острови Алс и Ерьо.



Източник: visit ærø

Ellen, който е пуснат на вода през лятото на 2019 година, коства 21,3 милиона евро и неговото създаване е осъществено с помощта на план, който е подсилен от Европейския съюз. Корабът, който е дълъг 59,4 метра, може да транспортира до 300 пасажери и 30 моторни транспортни средства.

През юни тази година Ellen сложи връх за напълно електрически ферибот, минал най-дълго разстояние с едно зареждане на батериите. Това корабоплаване от 50 морски благи (92 километра) е знак, че електрическите фериботи евентуално са бъдещето на корабоплаването, безапелационни са морски специалисти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР