През юли тази година 65-годишен кралски питон в зоопарка на

...
През юли тази година 65-годишен кралски питон в зоопарка на
Коментари Харесай

Изключително стар кралски питон снесе яйца, въпреки че не е виждал мъжки от десетилетия

През юли тази година 65-годишен кралски питон в зоопарка на Сейнт Луис снесе яйца, макар че не е бил в контакт с мъжки питон от най-малко 15 години.

Кралските питони ( Python regius ) се срещат в тревистите региони на централна и западна Африка. В плен те живеят нормално до 30 години. Това прави индивидът в зоопарка на Сейнт Луис извънредно остарял – изключително с цел да бъде майка.

„ Тя несъмнено ще да е най-старата змия, която познаваме в историята “, разяснява Марк Уонър, началник на херпатологията в зоопарка.

Тези мистериозни яйца надали са се появили вследствие на скрито среднощно посещаване на тайнствен ухажор. Според ръководителите на зоопарка евентуалните пояснения са две.

Едното е, че кралските питони и други влечуги като цяло имат навика да съхраняват сперматозоиди за по-късно оплождане. Това е тактика, която разрешава на животните да имат потомство в по-подходящи за тях моменти.

Другото евентуално пояснение е, че кралският питон се е възпроизвел асексуално чрез развой, прочут като факултативна партеногенеза. Партеногенеза (от гръцки: παρθένος (partenos) „ непорочен “ и γένεσις (genesis) „ раждане “) е тип размножаване, при което жизнеспособни човеци се развиват от неоплодени яйцеклетки. Среща се при някои низши растения, безгръбначни и гръбначни животни (влечуги, риби — да вземем за пример акулите и доста рядко при някои птици), при пчелите.

Партеногенезата е изключително потребен трик, от който женската, която не е била в контакт с мъжки субект дълго време, би могла да се възползва. За разлика от общоприетото оплождане обаче той би могъл да докара до ниски генетични вариации измежду поколението, асоциира се и с редица опасности.

Властите на зоопарка към момента не са сигурни за кой от двата разновидността става дума. Те обаче се надяват, че ще могат да схванат чрез ДНК проби на яйцата. Ако женската е снесла яйцата асексуално без нуждата от мъжки, то това ще се види ясно в техните гени.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР