През юли ще заработи международният център с централа в Хага,

...
През юли ще заработи международният център с централа в Хага,
Коментари Харесай

Център в Хага ще разследва от юли руските престъпления в Украйна

През юли ще проработи интернационалният център с централа в Хага, който ще проверява закононарушенията, осъществени по време на съветската експанзия против Украйна.

Това заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс на взаимен брифинг с основния прокурор на Украйна Андрий Костин.

Двамата приказваха преди първото съвещание на работната група „ Замрази и конфискувай “, която ще преглежда опциите за замразяването на съветски активи в Европейски Съюз и възможните обезщетения с тях за Украйна. Костин настоя тези активи да бъдат иззети.

„ Досега са замразени 21,5 милиарда евро от съветски олигарси и компании, работим и върху запасите на Централната банка на Русия “, сподели Рейндерс.

Той напомни, че ЕК работи и върху предложение за инструкция, с която да се криминализира заобикалянето на глобите.

„ Трябва да спечелим тази борба за правдивост освен поради украинците, а и поради целия либерален свят, съобщи Андрий Костин. - Всички разбираме, че тази борба е война на тиранията против демокрацията. Всички ние имаме вяра в демократичните полезности, би трябвало да бъдем единни, с цел да я спечелим. Това е главната ни цел “, добави обвинител номер 1 на Киев.

И той, и Рейндерс акцентираха, че е изключително значимо основаването на специфичен арбитражен съд, който да накаже висшето политическо и военно управление на Русия за всичко, осъществено в Украйна. Досега с помощта на Европейска комисия са проучени 67 000 случая на военни закононарушения и има издадени 25 неоправдателни присъди в Украйна, сподели Костин.

Според Костин конфискацията на суверенните съветски активи е най-справедливият метод да бъдат обезщетени нанесените от експанзията вреди. Така той отговори на въпроса по какъв начин ще разяснява изказванията на Комисията, че не има намерение да конфискува замразените съветски активи в Европейски Съюз, а да компенсира Украйна единствено с облагите от тях.

„ Нашият народ, който беше раняван, малтретиран, изнасилван, нелегално задържан, загуби парцелите си поради съветския агресор, би трябвало да получи обезщетения от фондовете и активите на причинителя. Това е въпрос на правдивост “, счита украинският основен прокурор.

Той е оптимист, че Швейцария, съгласно чийто Конституционен съд  е нелегално да бъдат иззети глобените съветски активи в страната, ще промени решението си.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР