През юли новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-слабо

...
През юли новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-слабо
Коментари Харесай

По-слаб растеж на заетостта в САЩ през юли, но при намаляване на безработицата под прага от 4%



През юли новоразкритите работни места в Съединени американски щати се усилиха по-слабо от предстоящото, само че след солидна възходяща проверка на данните за предходните два месеца, до момента в който равнището на безработица се намали назад под прага от 4 на 100. Това е следващо доказателство за солидно показване на трудовия пазар макар недоволствата на бизнеса по отношение на дефицита на квалифицирана работна ръка.

Неселскостопанската трудова претовареност се усили през юли със 157 000 работни места при осреднените упования на финансовите пазари за по-силно покачване с към 190 000, демонстрират данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха възходяща проверка сумарно с 59 000, като тези за май бяха ревизирани нагоре до 268 000 (при предходна оценка за 244 000), а тези за месец юни - до 248 000 (при предходна оценка за напредък с 213 000).

По-слабият напредък при разкриването на нови работни места е малко евентуално да се дължи на ескалиращото комерсиално напрежение през последните седмици, а по-скоро на все по-големият дефицит на дипломиран личен състав. Трябва да се има поради, че през юли в Съединени американски щати имаше към 6,6 милиона броя незаети работни места.

През първите седем месеца на актуалната година бяха разкрити средномесечно 215 хиляди нови работни места, което е над техния средномесечен напредък със 182 000 през миналата година, когато американската стопанска система съумя да генерира 2,173 млн. нови работни места, оповестява Министерството на труда. Днешните данни са следващо доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с напредък на заетостта с минимум 2 милиона. Това би представлявал едвам вторият сходен интервал след предходния през 90-те години на предишния век, при който водещата международна стопанска система съумя да сътвори толкоз доста работни места за по-продължителен интервал.

Нивото на безработица се намали предстоящо до 3,9% от 4,0% през юни, доближавайки още веднъж неговото 18-годишно дъно от 3,8%, достигнато през месец май (най-ниска безработица в Съединени американски щати от април 2000-а година насам, като по-ниски равнища бяха регистрирани за последно през далечната 1969-а година).

През юли в частния бранш на американската стопанска система бяха разкрити 170 000 работни места, в държавния бранш бяха съкратени 13 хиляди, до момента в който заетостта в промишления бранш набъбна с 37 000, а в областта на услугите - с 118 000 и в строителния бранш - с 19 000.

Средното почасово възнаграждение на труда в Съединени американски щати се усили през юли със 7 цента, или с 0,26% по отношение на юни, достигайки 27,05 $ на час. На годишна база растежът на осредненото възнаграждение на труда стабилизира за следващ месец на равнище от 2,7%, оправдавайки упованията на финансовите пазари за липса на по-сериозен инфлационен напън вследствие на по-високите разноски за труд. Продължителността на междинната работна седмица през юли също остана без смяна на равнище от 34,5 часа.

Днешният отчет на Департамента по труда надали ще докара до смяна на политиката на Федералния запас за последователно стягане на лихвените ставки и на упованията за още две покачвания на лихвите до края на годината. Данните за пазара за труда също по този начин са в поддръжка на положителното показване на американската стопанска система, която обаче продължава да бъде изложена на риск от комерсиалните напрежения сред Съединените щати и техни значими търговски сътрудници като Китай, Европейски Съюз, Канада и Мексико.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР