През юли 34,7% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при

...
През юли 34,7% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при
Коментари Харесай

НСИ: Близо 35% от фирмите с намаление на приходите от продажба през юли

През юли 34,7% от българските нефинансови предприятия регистрират спад при техните доходи от продажби, а близо 8% от тях не престават да подхващат стъпки за освобождение и редуциране на личен състав.

Това демонстрират резултатите от следващо бизнес проучване на Национален статистически институт измежду нефинансовите предприятия в страната, целящо да даде информация за резултата от изключителното състояние и последвалата пандемична конюнктура, обвързвана с Covid-19, върху най-засегнатите браншове на стопанската система на страната.

Според последната анкета на Национален статистически институт 34,7% от компаниите отвън финансова сфера показват, че са имали понижение в приходите от продажби на артикули или услуги през юли спрямо юни, когато 34,4% от тях бяха на това мнение. В същото време 46,5% показват, че не е имало смяна в приходите от продажби през юли (спрямо 43,2% през юни), а при 18,4% е имало нарастване (спрямо 22,2% месец по-рано).

Най-висок % от фирмите, чиито приходите от продажби на артикули и услуги означават спад през юли (44,6%) са компаниите от стопански действия „ Култура, спорт и развлечения, ремонт на домашен движимости и други действия ", като за промишлеността този условен дял е 37,6%, а за дейностите „ Търговия, превоз и ресторантьорство " и „ Строителството " - надлежно по 32,8% на 100, регистрира последната анкета на Национален статистически институт.

По отношение на наети личен състав 23,4% от нефинансовите предприятия са подхванали през юли стъпки за прилагане на " заплатен отпуск " във връзка с наетия от тях личен състав, до момента в който 12,7% от фирмите са пуснали личния състав си в " неплатен отпуск ", а при 10,7% е имало отдалечена форма на работа.

Освобождаване/съкращаване на наети лица са подхванали 7,9% от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, откакто през юни сходна мярка започнаха 11,1%, а в разгарата на пандемичната рецесия и въведените строги карантинни ограничения през март и април - надлежно 17,2% и 18,5%.

За идващия месец (август) 93,4% интервюираните нефинансови предприятия предвиждат, че ще продължат актуалната си активност (спрямо 92,8% на това мнение при предходното аналогично изследване на Национален статистически институт за юни), 3,4% считат да преустановят краткотрайно активността си (при 3,3% през юни), а едвам 1,4% обявиха, че ще прекратят активността си (при 2.1% на това мнение при предходното изследване за юни).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР