През януари тази година България, Гърция и Италия са изразходвали

...
През януари тази година България, Гърция и Италия са изразходвали
Коментари Харесай

Какви суми за газ от Азербайджан изразходват България, Гърция и Италия

През януари тази година България, Гърция и Италия са изразходвали общо 1 милиарда евро за закупуване на природен газ от Азербайджан, заяви Интерфакс-Азербайджан, базирайки се на данни на Евростат.

А през януари предходната година, общата стойност на вноса на газ от Азербайджан от страните от Европейски Съюз възлиза на 887 млн. евро, до момента в който през декември 2022 година, тя е съвсем 1,19 милиарда евро.

Ръстът на разноските общо на Гърция, България и Италия за закупуване на газ от Азербайджан за януари на годишна база се усилва с 13,5%, само че по отношение на декември предходната година, за януари има спад с 15,4%.

За цялата минала 2022 година, Италия, Гърция и България са изразходвали общо 15,6 милиарда евро за покупки на азербайджански газ, сочат данните на Евростат.

Така доставките на газ от Азербайджан за Европа във физическо изражение са се нараснали с 39% през предходната година по отношение на миналата 2021 година до 11,4 милиарда кубически метра.
 Азербайджан удостовери: Ще изнесе близо 50% повече газ за Европа през 2023 година
Азербайджан удостовери: Ще изнесе близо 50% повече газ за Европа през 2023 година

Половината от доставките на газ от страната са за Европа

Освен това, Баку възнамерява да удвои по отношение на посочения размер, износа си за Европа до 2027 година.

Сърбия също възнамерява да провежда доставки на газ от Азербайджан.

По време на визитата си в Азербайджан в края на януари, унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че Унгария, Румъния, България и Словакия са поискали от Европейската комисия да влага в построяването на инфраструктура за увеличение на доставките на азербайджански газ, напомня медията.

А Италия, която беше един от най-големите вносители на съветски газ до преди година, в този момент има намерение изцяло да размени доставките от Руската федерация до 2025 година, в това число посредством тръбопроводни доставки през Трансадриатическия газопровод от Азербайджан.
 Азербайджан се включи към съветския аналог на системата SWIFT
Азербайджан се включи към съветския аналог на системата SWIFT

Това стана посредством банката ВТБ (Азербайджан)
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР