През януари износът на стоки от България за трети страни

...
През януари износът на стоки от България за трети страни
Коментари Харесай

Износът за трети страни се свива двуцифрено през януари, за ЕС - по-малко

През януари износът на артикули от България за трети страни понижава с 22.6% в съпоставяне със същия месец на 2020 година и е на стойност 1.378 милиарда лева Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Съединени американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Русия, които образуват 57.3% от износа за трети страни, сочат данните на Национален статистически институт.

Ръст по отношение на година по-рано е маркиран единствено в бранш " Храни и живи животни " (12.8%). Най-голям спад има в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (88.1%) и " Минерални горива, масла и сходни артикули " (69%).

Вносът понижава с 15% в съпоставяне със същия месец на 2020 година и е на стойност 1.872 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Турция, Китай, Русия, Перу, Сърбия и Украйна

Най-голямо нарастване по отношение на януари 2020 година е регистрирано в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (22.1%) и " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " (3.6%). Най-голям спад се следи в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (54.3%).

Външнотърговското салдо за месеца е негативно и е в размер на 494.1 млн. лв..

Данните за търговията с трети страни и Европейски Съюз демонстрират, че общо износът през първия месец от годината спада с 6.1%, а вносът - с 6.8% на годишна база.

Общото външнотърговско салдо е негативно и е на стойност 256.3 млн. лв..

Търговията с Европейски Съюз през 2020 година
През 2020 година износът на артикули от България за Европейски Съюз понижава с 4.1% по отношение на 2019 година и е в размер на 35.836 милиарда лв., сочат предварителните данни на Европейски Съюз. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 70.2% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

При износа максимален растеж спрямо 2019 година е маркиран в секторите " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (32.3%) и " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (23.0%). Най-голям спад се следи в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (42.7%).

Вносът спада с 9.2% по отношение на 2019 година и е на стойност 36.555 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

При вноса най-голямо нарастване по отношение на 2019 година е регистрирано в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (9.9%). Най-голям спад се следи в бранш " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " (50.2%).

Външнотърговското салдо е негативно и е на стойност 719.1 млн. лв..

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР