През януари 2024 г. има увеличаване на оборота по съпоставими

...
През януари 2024 г. има увеличаване на оборота по съпоставими
Коментари Харесай

НСИ: Повишаване на търговията на дребно с 0,3% през януари

През януари 2024 година има увеличение на оборота по съпоставими цени при търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети, с 0,3% по отношение на предходния месец, когато продажбите на дребно се свиха с 0,7%, демонстрират авансово сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.

Спрямо година по-рано (януари 2023 г.) календарно изгладените данни демонстрират, че комерсиалният оборот при започване на актуалната година остава съвсем на същото равнище (понижение с 0,1%) и след покачване с 0,7% през декември 2023 година

Национален статистически институт регистрира повишаване през януари на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки  (без автомобилни горива и смазочни материали) с 2,2% и при търговията на дребно на хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения с 0,2 на 100 по отношение на предходния месец. В същото време е записано намаляване с 5,3% при търговият с автомобилните горива и смазочните материали.

Отчетен е значителен растеж при търговията с разнородни нехранителни артикули - с цели 21,0%, до момента в който търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения бележи понижение с 3,2 на 100.

Спрямо година по-рано, при търговията на питателните артикули, питиета и тютюневи произведения се следи нарастване с 6,3%, до момента в който при нехранителните артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, има понижение с 0,5 на 100.

Значителен спад със 17,8% на годишна база има при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения, до момента в който има повишаване с 9,5% на оборота при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет, при търговията с разнородни артикули има покачване с 6,6%, и при търговията с фармацевтични и медицински артикули, козметика и тоалетни такъми - с 5,6%.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР