През януари 2022 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През януари 2022 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

НСИ: Потребителското доверие расте

През януари 2022 година общият индикатор на доверие на потребителите се повишава, заяви Национален статистически институт. Повишението е с 1.7 пункта спрямо октомври 2021 година, като при популацията в градовете нарастването е 0.7 пункта, а при популацията в селата - 4.1 пункта.
Изследването е част от хармонизираната стратегия на Европейския съюз за наблюдения на бизнес трендовете и наблюдаване на потребителите и е представително за популацията на 18 и повече години.
Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца се резервира почти на нивото от предходното наблюдаване. По отношение на упованията за идващите дванадесет месеца обаче анкетата регистрира понижение на скептицизма в мненията и на градското, и на селското население.
По-малко отрицателни по отношение на три месеца по-рано са и оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, до момента в който упованията им за идващите дванадесет месеца са леко влошени.
През януари 2022 година оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни. Същевременно обаче инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-умерени спрямо предходното наблюдаване.
Относно безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към опазване или нищожно понижение, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 2.3 пункта.
Обект на проучването са хората на 18 и повече години, методът на асортимент - инцидентен, гнездови и симетричен на популацията по региони, в това число селско/градско население (154 гнезда с по 8 лица в гнездо). Методът на проучване е изявление - лице в лице.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР