През януари 2021 г. световните цени на храните се повишиха

...
През януари 2021 г. световните цени на храните се повишиха
Коментари Харесай

Скок на цените на храните в световен мащаб през януари до 6 и 1/2-годишен връх

През януари 2021 година международните цени на храните се покачиха за осми следващ месец, достигайки най-високо равнище от средата на 2014 година, защото стопанските системи не престават да се борят с отрицателните последствия от коронавирусната пандемия, заяви в четвъртък организацията на Организация на обединените нации за храните.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, скочи през януари с 4,3 пункта до 113,3 пункта от 108,6 пункта в края на 2020 година, достигайки най-високо равнище от юли 2014 година насам, оповестява БНР.

Базираната в Рим организация също по този начин уточни, че остава в действие прогнозата за връх на реколтата от зърнени култури в международен мащаб през 2020 година, само че предизвести за внезапен спад на запасите и алармира за ненадейно огромно търсене за импорт от Китай. Някои държавни управления подхващат дейности за справяне с възходящите вътрешни цени на храните, макар че сходни ходове водят до повишение на световните цени посредством понижаване на доставките за интернационалните пазари.

Последствията към този момент са явни при цените на зърнените култури като царевицата, достигайки многогодишни върхове. Огромният потребител на зърно - Китай натрупа ресурси, до момента в който Аржентина спря продажбите на царевица за експорт до 28 февруари. Русия пък постанова налози върху износа на пшеница, ечемик и царевица.

През декември Световната банка съобщи, че повишението на цените на храните, съчетано с понижени приходи, е влошило хронично така и така острия апетит, като е засегнало уязвимите семейства в съвсем всяка страна. Индексът на цените на зърнените култури на организацията към Организация на обединените нации скочи със 7,1% през януари спрямо предходния месец, най-много поради интернационалните цени на царевицата, които скочиха с 11,2% и в този момент са с цели 42,3% над равнището от януари 2020 година Това отразява все по-ограниченото световно предложение на фона на обилни покупки от Китай и по-ниски от предстоящото прогнози за производството и запасите в Съединените американски щати, както и краткотрайно прекъсване в Аржентина на регистрациите за експорт на царевица.

Цените на пшеницата се покачиха с 6,8%, водени от мощно световно търсене и упования за понижени продажби от Руската федерация, откакто нейното мито за експорт на пшеница ще се удвои през март 2021 година Силното търсене от азиатски и африкански купувачи пък поддържа растящите цени на ориза, показва FAO. Цените на растителното масло се усилиха през януари с 5,8% по отношение на месец по-рано, достигайки най-високи равнища от май 2012 година Движещата мощ за това покачване включва по-ниско от предстоящото произвеждане на палмово масло в Индонезия и Малайзия заради несъразмерните превалявания и продължаващия дефицит на мигрантска работна мощ, както и продължителните стачки в Аржентина, намаляващи опциите за експорт на соево масло, регистрира Агенцията по храните към Организация на обединените нации.

Средните цени на захарта пък скочиха през януари с 8,1% по отношение на декември, защото мощното световно търсене на импорт породи опасения по отношение на по-ниските наличия заради влошените вероятности за реколтата в Европейския съюз, Руската федерация и Тайланд, както и по-сухите от естествените метеорологични условия в Южна Америка.

Според FAO възходящите цени на суровия нефт и по-силният бразилски реал също поддържаха интернационалните цени на захарта. Индексът на млечните артикули се повиши с 1,6% през предишния месец, подсилен от огромните покупки в Китай преди идните празници за Лунната нова година в страната на фона на сезонно по-ниските износни доставки на Нова Зеландия. Индексът на месото се увеличи през януари с 1,0% по отношение на декември вследствие на многолюден световен импорт на птиче месо, изключително от Бразилия, на фона на огнища на инфлуенца по птиците, която ограничи производството и износа от няколко европейски страни.

Същевременно FAO ревизира нагоре прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 година до 2,744 милиарда тона от предходна оценка за 2,742 милиарда тона, като се следи повишаване на добивите както на пшеница, по този начин и на ориз. FAO съобщи, че Китай е внесъл ненадейно огромни количества царевица през този сезон, което оказва доста влияние върху оценките за международното ползване и ресурси. Прогнозата за международното потребление на зърнените култури през 2020/21 година беше избрана на 2,761 милиарда тона при предишна оценка от 2,744 милиарда. Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури беше закрепена на 802 млн. тона по отношение на предходните 866,4 млн. тона.

"При тези равнища международното отношение сред ресурси и ползване ще спадне от 29,7% през 2019/20 година до 28,3% през 2020/21, отбелязвайки седемгодишно дъно “, разяснява FAO.

Според организацията на Организация на обединените нации свиването произтича значително от „ солидна низходяща промяна “ на запасите от царевица в Китай. Прогнозата на FAO за международната търговия със зърнени култури през 2020/21 година е нараснала с 10,6 млн. тона до 465,2 млн. тона - или планиран растеж от 5,7% по отношение на рекордно високото равнище от предходния сезон. Очаква се търговията с всички съществени зърнени култури да се увеличи, заяви още организацията към Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР