"През януари 2020 година „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД стартира

...
"През януари 2020 година „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД стартира
Коментари Харесай

Сагата с билетните автомати на БДЖ продължава

"През януари 2020 година „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД започва социална поръчка, приключила със подписан контракт №183/10.07.2020 година с „ Клуб Фербанд ИТА “ ООД за доставка, монтаж, стартиране в употреба и гаранционно обслужване на 30 броя новопроизведени автомати за продажба на хартиени транспортни документи и обработка на електронни безконтактни карти. Договорът планува 4-месечен период за монтаж на автоматите, в който период се включва и тяхното стартиране в употреба “.

Така стартира формалният въпрос, насочен от депутата от парламентарната група на „ Демократична България “ Зорница Стратиева до министъра на превоза и известията Николай Събев, който по това време към момента не е в оставка, написа.

В него Стратиева се базира на информация на „ Банкеръ “, че по гарите и в столичното метро към момента не са инсталирани всичките билетни автомати и че нито един от тях не е пуснат в употреба. Народният представител пита съответно министър Събев:

„ Поради какви аргументи някои билетни автомати не са инсталирани, а нито един от 30-те, поръчани от „ БДЖ – Пътнически транспорти “ автомати за билетоиздаване, не са пуснати в употреба в нито една гара из страната и дали по този мотив е отказано или отсрочено заплащането към изпълнителя? “

Ще напомним, че това е към този момент 4-ото изследване, което „ Банкеръ “ разгласява за поръчаните от железопътната компания 30 новопроизведени автомата за продажба на билети за влаковете.

На 19 февруари 2021 година публикувахме първото под заглавие „ И билетните автомати на БДЖ ли чакат … изборите “: Тогава се оказа, че след 3-месечно закъснение по гарите са инсталирани единствено 18 от 30-те създадени в контрактувания период автомата, само че нито един не работи!

Четири месеца по-късно – на 15 юни 2021-а., публикувахме второ изследване по тематиката, озаглавено: „ Билетните автомати на БДЖ също чакат… постоянен кабинет “.

На 10 декември 2021 година, малко преди встъпването в служба на кабинета „ Петков “, излезе третата ни публикация - „ Билетните автомати на БДЖ дочакаха постоянно държавно управление “.

И не щеш ли в този момент, тъкмо две години след сключването на контракта за 30-те автомата (10 юли 2020 година – бел. авт.) се постанова още веднъж да проследим до каква степен стигна сагата с тези от дълго време създадени и платени машини.

Формалният мотив този път е депутатски въпрос, на който министър Събев е дал отговор документално. От отговора му излиза наяве, че по гарите са инсталирани 23 билетни автомата, още 3 ще бъдат сложени в три метростанции в София, а два – в жп гарите Пловдив и Стара Загора, където има проблеми с концесионера (на първата) и с ремонт (на втората). Два автомата ще останат като запас.

Събев изяснява също, че „ на 1 юли 2022 година ще бъде оповестена социална поръчка за внедряване на програмен продукт за продажба на транспортни документи посредством 30 броя новопроизведени вендинг-автомати. При липса на процедура по обжалване на поръчката до 01.10.2022 година следва да бъде определен реализатор. На същата дата се планува да бъде оповестена и друга социална поръчка за доставка, монтаж и финансово обслужване на ПОС терминали на 30 броя новопроизведени вендинг-автомати “.

Според министъра държавната компания „ Информационно обслужване “ АД няма да е реализатор на поръчката за създаване на софтуера – нещо, което в продължение на повече от година и половина се твърдеше от управлението на БДЖ-ПП, а единствено съветник! Това е огромната оригиналност, защото забавянето на автоматите за издаване на билети постоянно се обясняваше с „ изключителната натовареност “ на „ Информационно обслужване “, което през 2021 година трябваше да обезпечи софтуерно провеждането на четири изборни акции – три за народни представители и една – за президент, както и платформите за издаване на зелени документи на имунизираните, за въвеждането на електронни предписания и така нататък

И в този момент внезапно се оказва, че не „ Информационно обслужване “, а незнайна частна компания ще създава софтуера, до момента в който държавното сдружение ще е единствено един непряк наблюдаващ под формата на „ съветник “!

„ Ново 5! “, както се споделяше в един остарял виц.

„ Според Закона за електронното ръководство разработчик на всички електронни системи за държавните институции и компании е „ Информационно обслужване “ – твърдяха още през декември 2021-а от БДЖ-ПП. От компанията тогава ни увериха също по този начин, че създаването на софтуера към този момент е на финалната права и откакто бъде внедрен в автоматите, той ще бъде сертифициран от Национална агенция за приходите и Българския институт по метрология.

„ Надяваме до Нова година да пуснем най-малко един билетоиздаващ автомат – този на Централна гара, София “, обявиха от "Пътнически транспорти ", допълвайки, че останалите ще проработят през първите месеци на 2022 година.

Седем месеца по-късно разбираме, че всичко това е много по-иначе.

Нещо повече! Оказва се, че на 5 юли към момента не е оповестена и обещаната от министър Николай Събев социална поръчка за софтуера за автоматите.

От 1 до 5 юли в това число от БДЖ-ПП са оповестили състезания за „ доставка на инструктажни книги “, както и за пазарни съвещания за „ наложителна застраховка за риска „ Трудова акцидент “. Но за избор на разработчик на програмен продукт няма и дума.

По всичко наподобява, че макар тържественото заричане на министъра, назначено от него управление на БДЖ, май няма хабер нито да разгласи поръчка, нито да пусне в деяние платените с над 400 хиляди лева от данъкоплатците 30 билетни автомата. Остава вярата, че идващият транспортен министър ще си вземе поука и повече ще работи, а по-малко ще обещава… пет моста над река Дунав и жп линия до Етрополе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР