През януари 2020 г. износът на стоки от България за

...
През януари 2020 г. износът на стоки от България за
Коментари Харесай

НСИ: За януари нарастват износът и вносът към и от трети страни

През януари 2020 година износът на артикули от България за трети страни нараства с 2.2% в съпоставяне със същия месец на 2019 година и е на стойност 1 581.5 млн. лв..
Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация, които образуват 53.5% от износа за трети страни.
Бизнесът обаче предвижда, че поради оповестените през този месец първи случаи на ковид у нас, секторите ще претърпят огромни загуби. През февруари епидемията се разрастна в Италия, тази страна е един от главните търговски сътрудници на България.Превозвачи и експортьори към този момент калкулират първите си загуби.
Стокоoбменът сред двете страни за първите 9 месеца на предходната година е 3 милиарда 487 милиона евро, съгласно данните на икономическото министерство. Ние изнасяме за Италия най-вече нефтени масла, мед и медни сплави, както и елементи за обувки.
Вносът от Италия пък е в най-големи размери при коли, трактори, котли и машини.
Близо 70% от пазара на използвани коли у нас е импорт от северна Италия, където болестта е публикувана. Идването на автовозите натоварени с коли обаче се оказва предизвикатестлво в изискванията на ковид.
Италианските заводи, до които наши превозвачи доставят артикули, също не работят. На водачите едвам на място им се споделя, че ще бъдат разтоварени- от време на време и след седмица. Браншът чака загуби. Курс, който се прави за 4 дни става за 7. А и при закъснение по контракт, превозвачи могат да бъдат глобени. 
Припомняме, че националния транспортьор " България ер " също спря полетите си до Италия.
Междувременно коронавирусът безусловно унищожи китайския експорт. Той понесе тежък удар през първите два месеца тази година. Бизнесът ограничи интервенциите си, което нанесе вреди на международните вериги за доставки. Китай също е измежду главните ни търговски сътрудници.
Износът там падна с цели 17,2 % спрямо предходната година, което е най-големият спад от февруари 2019 година по време на комерсиалната война със Съединени американски щати, а вносът спадна едвам с 4%, съгласно оповестени митнически данни.
Анкета на икономисти, извършена от Bloomberg, очакваше по-малък спад на износа, с 16,2%, само че пък бе планувала доста по-висок спад на вноса - 16,1%.
Случаите с ковид за първи път бяха обявени предишния декември в Ухан, в централната китайска провинция Хубей, което провокира блокиране на основния промишлен район с към 56 милиона души от края на януари.
Ето и удобните за страната ни данни за януари 2020-а: При износа на артикули от България за трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж спрямо януари 2019 година е маркиран в секторите „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (58.3%) и „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (46.4%). Най-голям спад се следи в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (20.8%).
Вносът на артикули в България от трети страни през януари 2020 година нараства с 5.4% в съпоставяне със същия месец на 2019 година и е на стойност 2 158.2 млн. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.
При вноса на артикули от трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през януари 2020 година най-голямо нарастване по отношение на същия месец на 2019 година е регистрирано в секторите „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (85.5%) и „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (68.6%). Най-голям спад се следи в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (16.2%).
Външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на България с трети страни през януари 2020 година е негативно и е в размер на 576.7 млн. лв..
През януари 2020 година от България общо са изнесени артикули на стойност 4 896.1 млн. лева, което е с 3.7% повече в съпоставяне със същия месец на 2019 година.
През януари 2020 година общо в страната са импортирани артикули на стойност 5 297.6 млн. лева (по цени CIF), или с 4.9% повече по отношение на януари 2019 година.
Общото външнотърговско салдо (износ FOB - импорт CIF) е негативно през януари 2020 година и е на стойност 401.5 млн. лв..
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 12 март
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР