През второто тримесечие на 2022 г. средната работна заплата нараства

...
През второто тримесечие на 2022 г. средната работна заплата нараства
Коментари Харесай

13,4% ръст на средната заплата в страната за година -

През второто тримесечие на 2022 година междинната работна заплата нараства с 13,4 % по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Националния статистически институт, представени от БНР. 

Средната заплата за страната за второто тримесечие на тази година е 1730 лв., което е покачване със 7,8 % спрямо първите три месеца на годината.

През юни най-високото приблизително заплащане е в София - 2352 лв., а най-ниското - в Кюстендил (1104 лева).

Наетите по трудово и служебно правно отношение към края на юни се усилват с 1,5% по отношение на края на март и доближават малко над 2,3 млн. души.

Към юни 2022 година най-високата междинна заплата е за икономическата активност " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукции и далекосъобщения " - 4216 лв., следвана от финансови и застрахователни действия - 2739 лв..

Най-ниско платената икономическа активност обичайно е хотелиерството и ресторантьорството - 1058 лв..



Според данните на Национален статистически институт за второто тримесечие на годината междинното заплащане в частния бранш е 1718 лв., а в публичния - 1765 лева В съпоставяне с първите три месеца на годината при тях има нарастване надлежно със 111 и 167 лв..

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо нарастване на наетите има в хотелиерството и ресторантьорството с над 30% и в селското, горското и рибното стопанство с малко под 5%

Най-голямо понижение на наетите по трудово и служебно правно отношение е записано в образованието и строителството.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР