През второто тримесечие на 2019 г. бpoят нa пoĸyпĸo-poдaжбитe на

...
През второто тримесечие на 2019 г. бpoят нa пoĸyпĸo-poдaжбитe на
Коментари Харесай

Второто тримесечие при имотите в София. Различно е от първото

През второто тримесечие на 2019 година бpoят нa пoĸyпĸo-poдaжбитe на парцели в София възлизa нa 7 670, cпpямo 7 119 гoдинa пo-paнo, ĸoeтo ce paвнявa нa 7,74% гoдишeн pъcт. Статистиката е на Агенцията по вписванията и Национален статистически институт. Според нея, втopoтo тpимeceчиe нa 2019 г. e нaй-дoбpoтo oт нaчaлoтo на ĸpизaтa пpeз 2008-мa нacaм.

Контрастът по отношение на първото тримесечие на годината е сериозен. Тогава бяха регистрирани едвам 0,18% растеж, а самата 2018-та завърши с 0,09% растеж по отношение на 2017-та. Очакванията на огромна част от участниците на пазара бяха за закъснение темпото и имаха изчаквателна позиция. Стабилизирането на равнищата на цените и относително огромният брой на въведените в употреба здания, са измежду главните фактори за покачвания брой покупко-продажби. Въпреки резултатите, комбинацията от относително ниски лихви по ипотечните заеми, огромният брой строителни планове и разрешителни, както и непрекъснатото предложение на вторичния пазар, заслужават нараснало внимание от страна на бъдещите вложители. В същото време, цената на наемите не се усилва, тъй като наемателите не виждат смяна в цената на парцела. В дълготраен проект този факт съществено може да обърка проектите на множеството участници на този пазар.

В страната обстановката е малко по-различна.  През второто тримесечие са вписани 52 503 покупко-продажби с парцели, което съставлява растеж от 0,4%, по отношение на същия интервал на предходната година. За полугодието, обаче, покупко-продажбите означават годишен спад от 1,2%.

Тенденцията за спад на продажбите в Пловдив  се резервира и през второто тримесечие на тази година. Вписаните покупко-продажби с парцели в града сред април и юни са 3 707, което съставлява спад с 8,5% на годишна база. За полугодието, понижението е 11,9% на годишна база. Варна, която през първото тримесечие единствена измежду четирите най-големи града в страната, означи нарастване на вписаните продажби на парцели, резервира възходящата наклонност, само че растежът се забавя значително през второто тримесечие до едвам 0,8%. Между януари и юни, вписаните продажби на парцели в морската столица нарастват с 2,5% на годишна база. В Бургас вписаните продажби през второто тримесечие са 1 570, което е покачване с 7,8% по отношение на същия интервал на предходната година. Между януари и юни вписаните покупко-продажби с парцели са нарастнали с 7%, по отношение на същия интервал на предходната година.

Сред останалите огромни градове най-съществен годишен растеж на вписаните продажби на парцели през второто тримесечие е регистриран в Стара Загора (12,2%). Повишение има и във Велико Търново и Сливен със надлежно 2,5% и 0,7%. В същото време, покупко-продажбите с парцели в Русе понижават с 28% през второто тримесечие, по отношение на същия интервал на предходната година, а в Шумен понижението доближава 19,6%. Намаление на покупко-продажбите на годишна база е регистрирано и в Добрич, Благоевград и Плевен със надлежно 5,5%, 2,6% и 2,3%.

Въпреки активноста на банките,  наклонността на значетилен спад  от първото тримесечие се резервира сред април и юни. В цялата страна вписаните законни и договорни ипотеки през второто тримесечие са общо 12 022, а за полугодието броят им доближава 21 311. Отчетеното намаляване е с 33% на годишна основа през второто тримесечие и с 34,4% за полугодието.

 
Автор: Данаил Наков
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР