През вековете традициите и модата в избора на имена на

...
През вековете традициите и модата в избора на имена на
Коментари Харесай

Как руснаците избират имена за децата си

През вековете традициите и модата в избора на имена на децата се трансформират доста.

Да забележим по какъв начин руснаците са решили казуса с кръщаването на новороденото.

Русия има известен анекдот за дете с обичайно име, като да вземем за пример Иван, и по какъв начин той е черната овца в учебно заведение. В наши дни всичките му съученици имат имена, които звучат „екзотично“ за съветското ухо, като да вземем за пример Марк, Платон и Мирослав. Освен това, момиче с в миналото известното име Олга през днешния ден се губи всред Аврори, Атини и Мии, които въобще не са съветски имена.

Все повече съветски родители избират западни имена, като Симон или Оливия. От друга страна, има и наклонност децата да се кръщават с архаични славянски имена като Святогор или Феврония. На фона на глобализацията и засилващия се интерес към историческото минало на Русия, можете да намерите в една и съща стая комбинация от деца, кръстени по едно и също време на славянски национални герои и холивудски звезди.

Разбира се, в предишното нещата са стояли иначе. Как са избирали руснаците имената на децата си преди десетилетия и епохи?
Религиозното въздействие
 Икона на св. Борис и Глеб от 1300-те

Икона на св. Борис и Глеб от 1300-теСвободни източници

В продължение на епохи руснаците имат две имена. Едното се дава при раждането, а другото – при кръщаването в християнството. Първото е публично име – това, с което назовават индивида в действителния живот и в формалните документи. Второто, кръщелното име, е по-интимно и е нещо като скрито име, известно единствено на Господ. С това име Бог „общува“ с индивида при молитва и в църковния живот.

В Стара Русия хората не честват рождените си дни. Точно противоположното, честват своите така наречен имени дни, отдадени на светия им настойник (има имена, които се почитат по няколко пъти годишно).

Основното предписание при избора на име е да се гледа Православният църковен календар и да се види кой светец се уважава на съответна дата. Да се кръсти дете на светец се счита за благочестиво дело, тъй като хората имат вяра, че той/тя ще покровителства детето. Ето за какво, при кръщението свещеникът ревизира календара и дава на детето ново име, което подхожда на датата.  Михаил Фьодорович

Михаил ФьодоровичСвободни източници

Сред аристокрацията е обикновено фамилните имена да се употребяват за всемирски потребности. Правилото се съблюдава от Рюриковичи в Средновековието, както и от първите Романови в края на XVI век. Преди ръководството на Петър Велики (и радушното приемане и въвеждане на европейските традиции и обноски по негово време) постоянно се употребяват по едно и също време и светските, и църковните имена, изключително защото Църквата дава отговор за регистрирането на ражданията и гибелта.

„В историческите източници потреблението на две християнски имена се среща освен измежду членовете на аристокрацият, само че и измежду хора, които не са с толкоз благородническо родословие и даже измежду нископоставени служители, търговци, занаятчии, селяни и крепостници, вдовици и девици, млади и стари“, учените Анна Литвина и Фьодор Успенски в свое изследване на двойните съветски християнски имена.
Мода на европейските имена
 Императорът с жена му Екатерина и децата Анна, Елисавета и Наталия и внука му Петър (бъдещия Петър II)

Императорът с жена му Екатерина и децата Анна, Елисавета и Наталия и внука му Петър (бъдещия Петър II)Свободни източници

Петър Велики трансформира традицията на двойните имена и вкарва по-голям избор от имена, в това число такива в европейски жанр. Един от най-известните образци са синовете на най-близкия другар на Петър, Александър Меншиков, които са кръстени Петър-Лука и Павел-Самсон.

От края на XVII в., обаче, тази традиция стартира да избледнява и от идването на власт на цар Алексей и Петър Велики съветските управници престават да употребяват вторите си имена. В същото време доста чужденци идват в Русия и се покръстват в православното християнство, като одобряват нови и от време на време необикновени имена.

Рожденото име на императрица Екатерина I, брачната половинка на Петър Велики, е Марта Скавронская. Екатерина Велика е родена като София. В същото време, Петър кръщава дъщерите си Елисавета и Анна – имена, които не са употребени в династията Романови преди този момент (и не са добре познати в Русия). Когато тези дами наследяват трона, обаче, имената стават известни и към момента остават такива.  Донат Сорокин/ТАСС

Древни имена като Иван и Василий, които са известни измежду царете преди, към този момент не се радват на известност измежду ръководещата фамилия, а от XVIII в. на трона има трима Петъровци, Павел, а по-късно двама Александровци и двама Николаевци. Тези имена в последна сметка се популяризират и измежду елементарните хора.
Съветският метод към съветските имена
Революцията през 1917 година прекатурва страната наобратно, а измененията засягат и традициите и трендовете в избора на имена. Като част от руската антирелигиозна акция имената към този момент не са обвързани с църковния календар, макар че някои вярващи не престават да следват календара скрито, без да честват имените си дни намерено.  Клара Цеткин и Роза Люксембург, 1910

Клара Цеткин и Роза Люксембург, 1910Свободни източници

Появяват се нови имена, които по-добре подхождат на руската просвета. На първо място, броят на Владимировците (кръстени на революционния водач Владимир Ленин) нараства съществено, а от 1932 до 1950 година Владимир е измежду най-разпространените мъжки имена. В същото време се появяват и някои модификации на „Владимир Ленин“. Има деца, кръстени Вилен (В.И. Ленин), Владен (Владена – за момичета) и Нинел (Ленин, прочетено наобратно).

Има и други революционни имена, някои много изобретателни, а други – много странни. Например появява се рядкото, само че доста руско име „Даздраперма“ – съкращание от „Да здравствует первое квас “ (Да живеее първи май). „Сталик“, „Сталив“ и „Стален“ са кръстени на Йосиф Сталин. А името „Мелс“ идва от първите букви на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин. Името „Елина“ се появява след съвсем цялостната електрификация на Съюз на съветските социалистически републики.  Сергей Карпухин/ТАСС

Деца се кръщават и в чест на задгранични комунисти: девойки – Роза и Клара (на Роза Люксембург и Клара Цеткин), а момчетата – Карл и Ернст (на Карл Маркс и Ернст Телман).

Съветските жители си измислят и изобретателни имена, формирани от главните детайли от периодическата таблица: Радий, Волфрам и други Има дори и географски имена като Волга. След 1961 година и полета на Юрий Гагарин в космоса името Юрий става необикновено известно, следвано от Валентина в чест на Валентина Терешкова – първата жена в космоса.

В същото време руската ера ненадейно дава подтик на нов интерес към предишното на Русия, изключително националните приказки от предхристиянския интервал и имена, които не са включени в църковния календар. Нов живот получават някои старомодни славянски имена, като да вземем за пример Святозар.
Защо в Русия има толкоз доста гръцки имена
 Константин Чалабов/Sputnik

Александър, Алексей, Анатолий, Андрей, Васлий, Евгений, Николай – всички тези емблематични съветски имена в действителност са с гръцки генезис. Дори Иван е форма на гръцкото име „Йоан“. Обяснението е просто. Руската православна черква приема традицията от византийската гръцка черква и хората се кръщават на гръцки светци.

Едва когато минават доста години и се появяват съветски светци с същински съветски имена (Олга, Владимир, Борис и Глеб) те се популяризират из страната.

И въпреки всичко, към половината от актуалните съветски имена са с гръцки корени. Между другото, през 2022 година гръцкото име Александър е най-популярното мъжко име за новородени (а София – за момичетата).

Някои хора, обаче, към момента ревизират имената в църковния календар. „Когато си мислех по какъв начин да кръстим щерка ни, ревизирах кой светец се уважава на рождената ѝ дата в календара и нямаше нито едно женско име. Така че избрах име, което ми хареса, и просто отбелязахме друга дата, която дава отговор на този светец“, споделя 33-годишната Елена.

Въпреки това доста хора избират имената по персонални желания или следват традицията да кръщават децата на бабите, дядовците и роднините. „Аз се споделям Сергей, а татко ми беше Борис. Дядо ми беше Сергей. Исках да кръстя сина си Борис, само че жена ми не харесва това име, тъй че избрах Антон – името на прародител ми. Синът ми реши да не следва традицията и кръстиха сина си на дядото на жена му“, споделя 63-годишният Сергей.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР