През уикенда Западна Европа може да бъде обхваната от още

...
През уикенда Западна Европа може да бъде обхваната от още
Коментари Харесай

Нов облак пясък от Сахара идва в Европа през уикенда

През уикенда Западна Европа може да бъде обхваната от още един облак прахуляк от пустинята Сахара.

По данни на „ Коперник ” - европейската организация, която следи времето и климата, сега над Атлантическия океан е щръкнал огромен облак прахуляк. Според прогнозите на учените този шлейф ще премине над Западна Европа в петък и събота.

По-рано тази година откривателите от „ Коперник ” видяха относително огромни количества прахуляк, които се носят от африканската пустиня над Средиземноморието и други елементи на Европа. Праховите частици могат да придадат на въздуха оранжев отблясък и да покрият колите с тъничък кафяв пласт, предизвестяват от организацията.

Прахът от Сахара може да повлияе на качеството на въздуха и да провокира раздразнение на дихателните пътища. Това важи с особена мощ за страни като Испания, която постоянно е подложена на въздействието на сходни феномени. Според моделите на " Коперник " Испания още веднъж ще се сблъска с най-голямото количество прахуляк.

Облаците прахуляк от Сахара оказват въздействие и върху температурата. Частиците блокират слънчевата светлина, което може да докара до разлика от няколко градуса. Облаците ще доведат до още последици за климата, изясняват метеоролози, и допълват, че вследствие на въздушните течения, които разнасят тези частици, може да се стигне до обилни температурни разлики.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР