През уикенда се изиграха поредните двубои от Първа лига, в

...
През уикенда се изиграха поредните двубои от Първа лига, в
Коментари Харесай

Отворете си очите! Не съдията, а фалитът на ЦСКА уби Вечното дерби

През уикенда се изиграха следващите дуели от Първа лига, в които имаше всичко - страсти, хубави осъществявания и голове, комични моменти, изненадващи резултати, кавги и обвинявания. Един мач обаче се открои над всички останали, само че не с първокласен футбол или най-грубите съдийски неточности, а тъй като от декември 2015 година той е бомба със закъснител и никой не знае по кое време тъкмо ще гръмне, помитайки тези, които я заложиха.

Да, става въпрос за Левски – ЦСКА-София. Сблъсък, който ще се запомни единствено с едно: в българския футбол има нов „ престъпник” и той е реферът Владимир Вълков.

Дали съдията се оправи или не, е въпрос на разбори и персонална трактовка. Според едни е свирил добре, а съгласно други – неприятно.

Далеч по-опасното в тази ситуация е, че реферът бе заложен като бушон, само че не в смисъла, в който влага Любослав Пенев. Крайно време е хората в България да си отворят очите и да осъзнаят, че огромният проблем на родния футбол не са Владимир Вълковците, а умишленият банкрут на ЦСКА.

Най-наглото закононарушение в българския спорт, което бе замаскирано като „ спасението на ЦСКА”. Тези дейности нямаше по какъв начин да не рефлектират и върху емблемата на българския футбол – Вечното дерби. Фалитаджиите си помислиха, че елементарно ще съумеят да го подменят с Левски – ЦСКА-София, погазвайки всевъзможни закони и морални правила, само че забележителна част от обществото, за разлика от множеството медии, оказват гневна опозиция. Нещо, което бе предвидимо още преди три години, само че феновете на банкрути, сливания и преливания са толкоз арогантни и безочливи, че си повярваха, че посредством агитация елементарно ще смажат даже почитателите на Левски.

Именно в тази посока би трябвало да се разсъждава за какво са толока значими Вълковците. Ако бъдат опитомени, те могат да оказват помощ за победи, посредством които да се легитимира нелигитимното. А при загуби да се жигосат „ злодеите”, които желаят да съборят „ възродения гранд”.

Нека още веднъж напомним част от по-важните обстоятелства към банкрута на ЦСКА, тъй като те директно засягат и мача Левски – ЦСКА-София.

През декември 2015 година играчите на Литекс напущат терена по време на мач против Левски на „ Герена” под предлог, че тогавашният Вълков „ ни реже”. Мероприятието е дирижирано от Стойчо Стоилов, настоящ шеф на ЦСКА-София, който се появява по някое време на пистата и вади тима.

Още тогава проектите са ЦСКА да бъде фалиран и Литекс да се нанесе на „ Армията”. Стоилов обаче е безапелационен, че това е неистина и тимът е подготвен да си понесе следствията. Ловчанлии доиграват пролетния полусезон в „ Б” група, защото правилникът е безапелационен, че те би трябвало да бъдат извадени от елита, както и става. Също по този начин в наредбата написа, че през идващия сезон тимът няма право да взе участие в „ А” група. В последна сметка „ последствията” са, че през лятото на 2016 година „ А” група е прекръстена на Първа лига, а Литекс е телепортиран в нея след обединяване с Чавдар (Етрополе) и под името ЦСКА-София. По това време ЦСКА си извоюва промоция за „ Б” група и печели Купата на България пред 35 000 армейци на финала, само че в последна сметка не получава покана за новосформираната Първа лига.

Малко по-късно министърът на спорта Красен Кралев лишава „ Армията” от ЦСКА с благодетели Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, мотивирайки се, че клубът не желае да заплаща обвързване към министерството в размер на един милион лв., и дава стадиона на ЦСКА-София с благодетели... Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.

Между тези две мероприятия пък бе изработен опит ЦСКА – най-успешният клуб на България, килърът на куп европейски първенци, да бъде прекръстен на ФК Лупи.

Гаврите с българския гранд, и то идващи от хора, които твърдяха и не престават да настояват, че са армейци, следваха една след друга. Обикновеният почитател мълчеше и търпеше, само че надали е не запомнил всичко това.

Така дните се изнизваха и в един миг ЦСКА дефинитивно банкрутира. На негово място се появиха два нови клуба – ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Макар че по-голямата част от алените почитатели взеха страната на първия отбор, бомбата бе заложена. Доскорошни другари, които от 20-30 години ходеха дружно на мач, започнаха да се ругаят и да се заплашват с вендета. По принцип от морална, маркетингова и всякаква позиция би трябвало за клубовете да е голям проблем, когато с дейностите си отдалечават от себе си даже един почитател, а какво остава когато те са десетки, стотици или пък хиляди?

Ето го най-важният проблем, който се сътвори с банкрута на ЦСКА и преименуването на Литекс. Как виновниците за това да убедят първо всички армейци, а след това и цялото общество, че те са ЦСКА.

Шансовете са минимални, само че не и нулеви. Ако новият план успее да печели купата всяка година, играе в групите на ШЛ и бие Левски, където го хване, то тогава след 4,5,6 години нещата биха могли да се трансформират в интерес на ЦСКА-София. Причината е ясна – всеки обича триумфите.

Да, само че е видно, че ЦСКА-София няма тим, с който да реализира всичко това. Максимумът на отбора, поради непрестанния вземане-даване на играчи, е възможна купа на мускули, само че в случай че Лудогорец продължи с пропадането, и почтено отпадане в предварителните кръгове на евротурнирите. А през този сезон се оказа, алените все по-рядко могат да разчитат и на най-силния агитационен коз – победи над Левски. За всички е ясно, че в случай че нещата продължат по този метод още година или две, планът ЦСКА-София ще залезе. Именно заради това се основават чудовища вид „ Вълков”, „ БФС”, „ Лудогорец”, „ Левски” и тн., които, най-малко краткотрайно, да отклонят вниманието на всеобщия почитател в напълно друга посока.

Неслучайно по време на неделния конфликт сред сини и червени, десетина минути след изгонването на Едвин Джеси, най-малко 5 медии разгласиха дълги мнения по какъв начин „ нарушителят Вълков” е умъртвил „ Вечното дерби”. Нищо, че на нито едно от в началото показаните телевизионни повторения не се видя дали има реферска неточност или не. По-добра позиция бе дадена много по-късно, когато се оказа, че в действителност четвъртият арбитър Ивайло Стоянов е подсказал на основния рефер за някаква неправда. Тоест към оня миг въпросните трудове против „ престъпника” се базират единствено на догатки и догатки, без никаква визия дали са правилни или не. Ето това е доста по-страшно от грешките на някакъв арбитър. Пропагандата. Пропагандата, която от три години насам поголовно тъпче всичко по пътя с една цел: хората би трябвало да бъдат накарани да повярват, че ЦСКА-София е ЦСКА. А тези, които не го сторят, значи ненавиждат ЦСКА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР