През уикенда на 22-24 септември 2017 г. доброволци от гражданска

...
През уикенда на 22-24 септември 2017 г. доброволци от гражданска
Коментари Харесай

Доброволци: Нямаше почти нищо за чистене на Карадере

През уикенда на 22-24 септември 2017 година доброволци от гражданска самодейност „ Да спасим Карадере “ почистиха местността към обичания си плаж. Над 30 участници се включиха във станалата към този момент обичайната самодейност. Изненада ги чистотата на региона след края на дейния сезон.

„ Количеството изчистен отпадък беше нищожно, по тази причина пък времето е отлично – като че ли морето и брегът ни приветстваха “, показа Люба Батембергска, координатор на групата.

„ Да спасим Карадере “ е гражданска самодейност, в която вземат участие хора от цялата страна, в това число и поданици на гр. Бяла и село Горица. Към неофициалната самодейност за опазване на местността се причислиха и жители на непознати страни, както притежатели на парцели в община Бяла. Неформалната група провежда пролетни и есенни почиствания към този момент четири години. Преди 2 години групата сложи осведомителни табла, на които се разгласяват сведения за дюните на плажа, информация за предпазените растителни типове в региона и правила за отговорно къмпиране. Всички действия по поддръжка на местността се правят от доброволци със лични средства.

Плажът Карадере е един от дребното съхранени без застрояване по Черноморието и се поддържа през целия сезон от посетителите на Карадере. „ Това лято се видя осезаемо усъвършенстване в хигиената на региона, почиващите събираха и изнасяха отпадъците до най-близките контейнери, имаше изкопани био тоалетни, и даже химически тоалетни с абонаментно обслужване, “ описа Огнян Стоянов, притежател на парцел в гр. Бяла и член на самодейността.

„ Почистването потвърди за следващ път несъстоятелните изказвания, популяризирани до институции и медии от лобисти на строителната промишленост, че къмпингуващите са безотговорни към природата. Напротив, местата, където се къмпира са най-добре съхранени по Черноморието, на всички места, където се лее бетон, е загрозено. С дейностите си, че поредно се борим за запазването на една от последните незастроени местности по Черноморието “, съобщи Батембергска.

Опазването на незастроените места по Черноморието е в ръцете на държавното управление и Народното събрание, акцентират от „ Да спасим Карадере “. „ Рискуваме нова вълна на презастрояване на Черноморието поради пороци в настоящия Закон за устройство на територията (ЗУТ), които разрешават устройствени проекти да бъдат в действие, даже когато нарушават наредбите на самия закон, “ сподели Батембергска.

Тя напомни случая с Подробния организационен проект (ПУП) Бяла-Север, който планува застрояването на Карадере и беше обжалван от прокуратурата и разгласен за незаконосъобразен с решение на Върховния административен съд и продължава да бъде в действие. Така по силата на Закон за устройство на територията новите общи устройствени проекти ще узаконят натрупваните нарушавания в продължение на години и ще отворят нова вълна на презастрояване на Черноморието.

Проучване на „ Галъп интерншънъл “ сочи, че съгласно 85% от жителите е належащо да се вкарат специфични ограничения, които да подсигуряват отбраната на незастроените местности по българското Черноморие. За въвеждане на възбрана за строителство на най-малко 1 км. от плажната линия по местностите, които към момента не са застроени са 81.2% на 100 от жителите. За опазване на природата по българското Черноморие е най-силна поддръжката на гласоподавателите на Патриотичния фронт – 97.9%. Сред симпатизантите на ГЕРБ равнището на поддръжка стига до 84.7%, при тези на Българска социалистическа партия – 83 %. Против са 5.3% от гласоподавателите.

През юни 2016 година бяха подадени над 280 мнения за въвеждане на специфична зона В с превантивна устройствена отбрана зад плажовете за природосъобразен туризъм. Те не бяха взети под внимание.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР