През уикенда Ердоган нареди въздушни удари срещу почти 90 цели

...
През уикенда Ердоган нареди въздушни удари срещу почти 90 цели
Коментари Харесай

Ердоган предупреди за вероятна военна операция в Северна Сирия

През уикенда Ердоган подреди въздушни удари против съвсем 90 цели в Сирия и Северен Ирак, за които сподели, че принадлежат на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски филиал, както и против Народните отряди за отбрана (YPG).

 

Сирийската обсерватория за правата на индивида заяви, че минимум 35 души са били убити. Пред кореспонденти Ердоган сподели, че турският общоприет щаб и министерството на защитата ще решат за присъединяване на сухопътни сили, предават телевизионните оператори TRT и CNN Turk.

 

Ердоган уточни, че няма да се лимитират единствено до въздушна акция: " Ще се консултираме с нашето министерство на защитата и Генералния щаб и ще решим дружно степента, до която нашите сухопътни сили би трябвало да дадат своя принос, след което ще предприемем съответните стъпки. "

 

Ердоган заплашва от месеци с нова наземна атака против Народните отряди за отбрана (YPG). Това евентуално ще обтегне връзките със Съединени американски щати, които въоръжават и образоват доминираните от YPG Сирийски демократични сили за битка с ИДИЛ (Ислямска държава). Това може също по този начин да породи напрежение с Русия, чиито войски работят в някои региони, следени от YPG от 2019г., когато Турция за финален път изпрати войски, с цел да прогони YPG от границата си.

 

Турция гледа на YPG като на терористична организация заради връзките й с ПКК, която води четири десетилетия протести за автономност в Турция. Турция упрекна ПКК и YPG за бомбената офанзива в центъра на Истанбул на 13-ти ноември, при която починаха шестима души.

 

Отделно вътрешният министър на Турция сподели, че дете, преподавател и още един човек са били убити от турската страна на границата в понеделник, откакто кюрдски бойци са обстрелвали жилищен регион.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР