“През цялото ми време в училище аз бях до голяма

...
“През цялото ми време в училище аз бях до голяма
Коментари Харесай

Обучение в електронна среда и работа с деца със СОП, или предизвикателства две в едно

“През цялото ми време в учебно заведение аз бях значително обезкуражен. Не е прелестно да се чувстваш напълно превъзхождан и да си най-отзад още при началото на надпреварата ”, споделя Уинстън Чърчил
Може и да е изненада, само че такава значима историческа персона е имал дислексия и това е затруднявало доста образователния му развой. И не е единственият. Има извънредно доста сполучливи и известни в нашето съвремие персони, които също са имали специфични просветителни потребности, като Том Круз или Рокфелер.
Истината е, че, с цел да съумеят тези деца и да продължат напред сполучливи и уверени в себе си, и развият същинския си капацитет, е доста значимо по какъв начин са се справяли в учебно заведение.
За особеностите към работата с деца със СОП (специални просветителни потребности) и какви са провокациите, изключително в този момент, във времето на отдалеченото образование, описа Цветелина Димитрова, която бе гост-лектор в уебинара, проведен от Издателство Клет България, на тематика
Тя е магистър по Слухоречева рехабилитация и има специализация по Диагностика и рехабилитация на леки отзивчиви отклонения. Стажът от цели 21 години и работата ѝ в съдействие с УНИЦЕФ по самодейността “Заедно от детската градина ” са помогнали на Цветелина Димитрова да събере скъпи препоръки, които да съобщи на своите сътрудници при работата с деца със СОП, изключително когато учебното заведение не разполага благодарение на ресурсен преподавател.
 
Но дано първо се спрем на това какво значи деца със Специални просветителни потребности. Това са деца, които имат усложнения при обучителния развой по една или друга причина заради: 
●     Сензорни увреждания (на слуха или зрението)
●     Физически увреждания
●     Умствена назадничавост
●     Езиково-говорни нарушавания
●     Специфични обучителни компликации
●     Емоционални или поведенчески
●     Нарушения на общуването и връзката
●     Хронични болести, които водят до СОП
●     Множество увреждания
 Четенето с схващане може да е елементарно и прелестно. Ето по какъв начин. Четенето с схващане може да е елементарно и прелестно. Ето по какъв начин.
Ролята на четенето с схващане е от решаващо значение в образованието. Някой деца още след първия прочит на даден текст го схващат, а на...
 
Цялата тази суха статистика в действителност се транслира в прочувствено заредено всекидневие. От него са част както самото дете, по този начин и учителят, и родителите. За самите деца присъединяване в просветителния развой дружно с техните връстници е потребно и е нещо в допълнение, което да им помогне да открият скритите си заложби.
 
Цветелина Димитрова споделя, че онлайн този развой е неведнъж комплициран. Детето внезапно се озовава само̀ пред екрана на компютъра. В такива моменти е доста значимо с какво разполагат учителите като запас, който да улесни работата. За нея това се оказва платформата, която дефинира като революционно изобретение поради лекотата, с която трансформира ежедневния развой в цифров подобен. Ресурсите, които предлага, са приспособени за работа пред компютъра, а учителят разполага с цялата налична информация и инструментите, с които да трансформира отдалечения час в едно в действителност интерактивно пространство, което да може да включи всички. Цветелина показва, че основната дума в случаите на деца със СОП е последователност. Според нея това разрешава и платформата, която дава достъп до редица средства и разнообразни варианти, които да оказват помощ на учителя да организира час, в който вземат участие всички деца от класа, без значение какви са просветителните им потребности.
Цветелина показва, че първото, което учителят би трябвало да направи, е да дефинира какъв би трябвало да бъде самостоятелният метод към детето и от какво ще има потребност то.
 Четири лесни стъпки да изградим своята убеденост Четири лесни стъпки да изградим своята убеденост
 Самочувствие…! Някои като че ли са родени с него. За други пък е по-трудно да го придобият и показват. Защо е по този начин обаче? И...
Това е един от правилата на образованието, който стои в основата на работата освен за децата със СОП, само че и за всички възпитаници. Цветелина Димитрова показва, че въпреки и да генерализираме с названието СОП, в действителност потребностите на всяко дете са строго самостоятелни. Например някое дете може да има избран % глухота или пък характерна степен на умствена назадничавост и по отношение на това и какъв е бил неговият предходен опит, средата, в която живее детето, и прочувственото му положение, учителят може да реши по какъв начин да работи, с цел да му помогне да взе участие интензивно и сполучливо в образователния развой.
 
Ако се обърнем още веднъж към цитата първоначално, още нещо значимо, което учителят би трябвало да има поради, е, че децата със СОП се стимулират от похвалата. Когато детето е свършило нещо, както би трябвало, и е съумяло да се оправи със задачата си, похвалата е главният повод, който ще го стимулира за по-нататъшна работа.
На второ място стои спокойствието и адекватността, с която се предлага изучаваната материя. Пример за това са децата със слухови проблеми. Те възприемат българския език не като майчин, макар че са родени тук. За тях той е като непознат. Също по този начин, според по какъв начин живее детето вкъщи, то може да има друг тип образувани понятия за избрани предмети или названия. Затова, когато учителят коментира или пита и детето не реагира, отговорът е не да се каже по-силно и да се повтаря до безконечност, а просто да се замести със синоним или даже да се изясни, поставяйки знак за тъждество пред думата, която желаеме да предадем на детето.
Именно такава комфортна функционалност предлага, където учителят може даже да написа с “моливче ” и в действително време да демонстрира и показва това, от което има потребност, на децата.
 Предимства и изгоди на електронни мисловни карти в образователния развой Предимства и изгоди на електронни мисловни карти в образователния развой
Мисловните карти са доста прочут и ефикасен способ за учене и запомняне. Те съставляват диаграми, които пресъздават информация, св...
Интерактивността работи в двете посоки и децата също могат да се включат интензивно в образователния развой, да ограждат, пишат и да вземат присъединяване в работата на класа.
Учителят би трябвало да внимава и за още нещо значимо, когато работи с деца със СОП, а и освен.
Сега, във времената на отдалечено образование, е доста рисково, че децата прекарват толкоз дълго време пред компютрите. Те се изморяват по-лесно от възрастните, което пък непосредствено води до загуба на тяхното внимание в час. Лесното решение на този проблем е учителят от време на време да насочва вниманието на детето към обект към него. Например, в случай че са в час по Природа и човек, да попита детето дали вижда кола в наследник цвят на улицата или да го попита по какъв начин наподобява небето. Всичко, което ще го накара за миг да отдели взор от монитора. А за децата със СОП напрежението от работата пред монитора толкоз дълго време е още по-голямо.
Независимо с какви деца работим и с какви хора се срещаме, би трябвало да знаем, че подавайки им ръка и представяйки пред тях верните запаси, им даваме късмет да бъдат по-добри от през вчерашния ден и да се развият по метод, за който не са мечтали или не са си представяли.
Кой знае, може някой ден да преподаваме на идващия Том Круз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР