През цялата история жените са се борили гласът им да

...
През цялата история жените са се борили гласът им да
Коментари Харесай

5 жени учени, чиито открития са приписани на мъже

През цялата история дамите са се борили гласът им да бъде чут. И не е изненадващо, че забележителен брой дами учени в историята са били подценявани просто заради техния пол. От ранните кодове на компютърното програмиране до монопола и основаването на Wi-Fi, дамите изобретатели не съумяха да получат признанията, които заслужаваха, тъй като обществото не ги взе на съществено.

1. Менструални превръзки - Мери Беатрис Дейвидсън Кенър

Мери Кенър получи 5 патента през живота си. Тя е освен незабравим откривател от 20-ти век, само че и човек, който държи върха за най-вече патенти, присъдени на афроамериканка. През 1957 година Кенер икономисва задоволително пари за първия си и най-известен патент за хигиеничен колан. Беше доста преди появяването на превръзките и тампоните за еднократна приложимост и дамите към момента използваха платнени превръзки и парцали по време на цикъла си. Кенър предложи пригодим колан с вграден, резистентен на влага джоб за салфетки, което прави по-малко евентуално менструалната кръв да изтече и да оцвети облеклата.

„ Един ден с мен се свърза компания, която прояви интерес към маркетинга на концепцията ми. Толкова ликувах “, сподели Мери. „ Видях къщи, коли и всичко, което следва да пристигна пред мен. “

Представител на компанията отива с колата до къщата на Кенър, с цел да се срещне с техния предстоящ клиент. Но след срещата ненадейно скапват договорката. Кенър се сблъсква със същата расова дискриминация, където и да се обръща за инвестиция. В последна сметка, без финансова поддръжка, патентът на Kenner изтича. Тогава други компании можеха законно да основават и продават нейната концепция, а тя не осъществя облага.

2. Еднократни пелени — Марион Донован

Марион Донован беше една от най-успешните дами изобретатели на своята ера, като получи общо 20 патента. През 40-те години дамите имаха доста малко благоприятни условия за повиване на бебетата си. Това бяха най-вече платнени пелени и гумени панталони, които причиняваха мъчителни обриви. Донован беше млада майка, на която й беше писнало да сменя мокри чаршафи. Тя дръпна завесата си за баня, наряза я на части и я направи на водоустойчива завивка за пелена с щипки вместо безвредни игли и я назова Boater. Но производителите не се интересуваха от нейната концепция. Както Донован би споделил на Барбара Уолтърс през 1975 година, „ Отидох при всички огромни имена, за които можете да се сетите, и те споделиха: „ Не го желаеме. Нито една жена не ни е желала това. Те са доста щастливи и купуват всичките ни бебешки панталони. “ И по този начин, аз се захванах с производството. “

През 1949 година тя стартира да продава „ The Boater “ на Saks Fifth Avenue, където мигновено става шлагер. 2 години по-късно тя продава компанията и патентите си за милион $.

3. Пулсари - Джоселин Бел Бърнел

Джоселин Бел Бърнел открива нередовни радиоимпулси през 1967 година, до момента в който работи като теоретичен помощник в Кеймбридж. Това се трансформира в едно от най-невероятните астрономически открития на 20 век. Джоселин сподели откритието си на своя консултант и екипът стартира да работи дружно, с цел да изследва този феномен.

Бърнел обаче не получи нищо за откритието си. Вместо това нейните съветници, Антъни Хюиш и Мартин Райл, получиха Нобелова премия за физика през 1974 година Бърнел по-късно призна: „ Може да не съм получила Нобеловата премия, само че съм спечелила безчет други награди, в това число „ Най-вдъхновяващата жива жена академик. ”

4. Двойна серпантина на ДНК — Розалинд Франклин

Розалинд Франклин има решителен принос в науката. Нейните рентгенови фотоси на ДНК разкриват същинската конструкция на молекулата като двойна серпантина и слагат основата на Джеймс Уотсън и Франсис Крик да предположат, че структурата на ДНК е полимер с двойна серпантина. В последна сметка те получават Нобелова премия за своите проучвания дружно с Морис Уилкинс, сътрудник на Розалинд.

Участието на Франклин в проучването на ДНК е спряно от преждевременната й гибел от рак през 1958 година Но нейният сътрудник Аарон Клуг продължава проучванията си и в последна сметка печели Нобеловата премия за химия през 1982 година По-късно в изявление той сподели за Франклин: „ Е, тя беше безусловно първокачествен експериментатор. Тя в действителност — тя имаше сила и възторг и големи умения и прозорливост.

5. Тъмна материя — Вера Рубин

Вера Рубин е астрофизик, който удостовери съществуването на тъмна материя. Нейното изобретение е измежду най-важните открития в астрономията, обяснявайки доста наблюдения, които озадачаваха учените от десетилетия. Тя е работила с астронома Кент Форд през 60-те и 70-те години, когато откриват аргументите за придвижването на звездите отвън галактиката. Наричана е „ национално богатство “, само че Рубин в никакъв случай не е получавала Нобелова премия поради пола си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР