През цялата 40-годишна история на Notepad винаги е било необходимо

...
През цялата 40-годишна история на Notepad винаги е било необходимо
Коментари Харесай

WordPad отива в небитието, но NotePad ще получи най-важното обновление в историята си

През цялата 40-годишна история на Notepad постоянно е било належащо да запазвате текстовия файл, преди да го пандизите. В противоположен случай ще загубите всички промени, направени след последното опазване. Това обаче не е методът, по който работят Гугъл Docs, Microsoft Loop и доста други модерни приложения за писане.

Това направи Notepad малко по-неудобен за потребление за доста хора. 

Microsoft поправя това с нова функционалност за автоматизирано опазване, която ще се появи в Notepad в Windows 11. Microsoft пуска актуализация на Notepad за Windows Insiders в каналите Canary и Dev на Windows 11. Тя прибавя автоматизирано запаметяване в текстовия редактор. 

В обява в блога на компанията се споделя:

С тази актуализация Notepad ще стартира автоматизирано да резервира положението на сесията ви, което ще ви разреши да пандизите Notepad без прекъсващи разговори и по-късно да продължите оттова, където сте спрели, когато се върнете. Notepad автоматизирано ще възвръща отворените преди този момент табове, както и незаписаното наличие и редакции в тези отворени табове.

Важно е, че измененията не се записват автоматизирано във файла, тъй че не е нужно да се притеснявате, че по нехайство ще презапишете значими данни.

Вместо това Notepad резервира текста настрана и записва измененията назад във файла единствено в случай че категорично го запазите посредством бутона. По този метод редакциите ви не би трябвало да бъдат изгубени вечно, в случай че компютърът ви се срине или загуби зареждане, само че файлът остава в предходното си положение, до момента в който не го запазите. 

Ако предпочитате остарялото държание, функционалността може да бъде изключена в настройките на Notepad.

В същото време Microsoft тества актуализация на Snipping Tool с комбинирана лента за снимане. Новият интерфейс има бутон за превключване сред снимане на скрийншот и запис на екрана, сходно на съществуващата лента за игри Xbox в Windows 10 и 11 и интерфейса за снимане в macOS (Command+Shift+5). Можете да активирате панела посредством натискане на клавиша Print Screen, като го отворите в режим за правене на скрийншоти с Win+Shift+S или го отворите в режим за запис на екрана с Win+Shift+R. Microsoft стартира да тества запис на екрана с инструмента Snipping Tool още през февруари.

Няма доказан график по кое време обновените Notepad и Snipping Tool ще бъдат публикувани на всички компютри с Windows 11. Вероятно това ще отнеме най-малко още няколко седмици.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР