През цялата 2016 г. Андрю Тейлър яде само картофи. Има

...
През цялата 2016 г. Андрю Тейлър яде само картофи. Има
Коментари Харесай

Има ли една единствена храна, с която можем да оцелеете завинаги?

През цялата 2016 година Андрю Тейлър яде единствено картофи. Има няколко детайла към диетата му: той яде както бели, по този начин и сладки картофи и от време на време им поставя соево мляко, доматен сос, сол и билки. Андрю също по този начин приема настрана като хранителна добавка витамин B12. Но като цяло индивидът приема единствено картофи – за закуска, обяд и вечеря. През годината си прави четири кръвни теста, за които твърди, че всичките са били нормални; той даже отслабва и се усеща по-енергичен.

„ Ако би трябвало да изберете една храна, в случай че сте, да вземем за пример, един от хората, които ще бъдат изпратени на Марс, изберете картофи “, споделя Тейлър. „ Не се пробвам да съм рекламно лице на картофите, само че това беше едно в действителност положително преживяване за мен. “

Но въпреки всичко – първо и най-важно, не е добра концепция да ядете единствено един тип храна. За да оцелеем, се нуждаем от 20 аминокиселини – от които 9 са незаменими, което значи, че не можем да ги произвеждаме сами и би трябвало да ги получаваме от храната – както и голям брой минерали и витамини. (И явно се нуждаем от вода в допълнение към храната, с цел да поддържаме клетките си хидратирани, тъй че да не изсъхват и да спрат да действат.) През цялата история постоянно сме комбинирали храни, като ориз и фасул, кисело мляко и ядки и даже макарони и сирене до известна степен, в целеустремен опит или инцидентно, с цел да приемем верния баланс от хранителни субстанции. Който не можем да реализираме от яденето на един хранителен артикул. Но във времена на апетит, при пости или пък поради бас (кой знае) има няколко храни, с които човек може да оцелее… най-малко за известно време.

Обикновени картофи

Картофът е един добър образец. Андрю Тейлър не е единственият човек в историята, който е разчитал съвсем извънредно на картофи за прехранване. В началото на 1800 година към 1/3 от ирландското население е получавало по-голямата част от калориите си от картофи. През 2015 година средностатистическият американец пък е изял към 113 кг от тях.

Технически, обичайните бели картофи съдържат всички съществени аминокиселини, от които се нуждаете, с цел да изградите протеини, да възстановите клетките си и да се борите с заболяванията. И единствено пет дневно, ще са ви задоволително в това отношение. Но в случай че се храните единствено с бели картофи, в последна сметка ще изпаднете в дефицит на витамини и минерали. Тук е мястото, където се намесват сладките картофи. Включването им в микса – механически те принадлежат към друго таксономично семейство от белите картофи – усилва вероятността да получите целесъобразната дневна доза от витамин А (съединението в морковите, което са ни казвали, че може да ни накара да виждаме в тъмното) и витамин Е. Никой на диета от сладки картофи и бели картофи също няма да получи скорбут – извънредно заболяване, което се случва заради липса на витамин С и кара зъбите ни да паднат.

Дори и с тази композиция обаче отново ще би трябвало да ядете доста, преди да приемете верните равнища от всичко. Консумирането на пет картофа на ден ще ви даде всички съществени аминокиселини, от които се нуждаете, с цел да изградите протеини, да възстановите клетките си и да се преборите с заболяванията. Но в случай че не ядете 34 сладки картофа дневно или 84 бели, в последна сметка ще изпаднете в дефицит на калций. И ще ви трябват и 25 бели картофа дневно, с цел да получите целесъобразното количество протеини. Соевите зърна имат повече протеини и калций, само че нямат витамин Е или бета-каротин.

Разбира се, има и доста здравословни дефекти на картофите, изключително когато ядем единствено тях. Белите са с високо наличие на въглехидрати, които карат кръвната ни захар да скочи и по-късно да се намали, което натоварва инсулиновата система. Хората, които ядат доста от тях, са по-склонни да получат диабет и да затлъстяват, съгласно голям брой изследвания.

Андрю Тейлър в действителност отслабва – евентуално от това, че яде по-малко и се отхвърля от захарта – което не е крайната му цел. Той стопира да яде множеството храни, с цел да се образова да получава комфорт и наслада от други области на живота си, освен от храната. Но в този момент, макар че неговият опит завършва, той към момента е много разчувствуван. „ Това беше просто опит и мина тъкмо както желаех “, споделя той.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР