През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са

...
През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са
Коментари Харесай

Северна Македония с голяма надежда към България

През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са правили неговите родители и каквото ще вършат децата му скоро. Любе е израснал във плантация в Дебър – в западната част на Северна Македония. Семейният бизнес постоянно е вървял добре, само че напоследък нещата се трансформират, споделя той пред Balkan Insight. „ Израснал съм в овощна градина и нещата постоянно са били наред. Но в този момент препитанието ни е в сериозна заплаха и ние се тревожим “, споделя фермерът.

Пампулевски, сходно на други производители на ябълки в Дебър, изнася повече от половината си годишна продукция за Русия, само че войната на Путин в Украйна утежни връзките със Скопие и износът на страната страда.

Член на НАТО и претендент за присъединение към Европейския съюз, Северна Македония взе участие напълно към западните наказания, наложени на Москва, като експулсира 11 съветски дипломати. През декември предходната година Русия отвърна на удара с краткотрайни ограничавания върху всички растителни артикули от Северна Македония. А повода официално беше откриването на „ доста рискова “ миризливка по вносните ябълки.

В Северна Македония, която е без изход на море, има възходяща паника по отношение на евентуалното влияние върху селскостопанския бранш, който е опора на стопанската система на страната.

„ В момента производителите на ябълки, които продават огромен % от продукцията си на съветския пазар, са мощно наранени от краткотрайната възбрана за импорт на македонски артикули, по-специално на пресни плодове и зеленчуци “, разяснява Деян Бешлиев, който е изпълнителен шеф на македонско-руската компания.

„ Задържането на даден пазар е сложна работа и съветският не е изключение. Много е комплицирано това да се размени в кратковременен проект. “

След Русия е ред на България

Пампулевски, който е президент на Асоциацията на овощарите в страната, споделя, че след Русия идва ред на България – вторият по величина пазар за селското стопанство на Северна Македония.

„ Българският пазар е идващият в листата. Българите се нуждаят от ябълки, изключително откакто вътрешното им произвеждане понижа в последно време. “

Наистина търговията сред България и Северна Македония се засилва след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Стокообменът с България доближи €1 милиард.

Ванчо Узунов, професор по стопанска система в университета „ Кирил и Методий “ в Скопие, пресмята, че евентуалната загуба на пазар като съветския безспорно ще навреди на дребна стопанска система като тази на Северна Македония. Но Скопие е трябвало да вземе страна.

„ Северна Македония нямаше различен избор, с изключение на да се причисли към западните наказания против Русия, тъй като нашите западни сътрудник “ желаеха това, а ние не можехме да седим на два стола “, споделя Узунов пред уеб страницата BIRN.

„ Трябва да намерим метод да се оправим с това “, добавя професорът.

Един от методите е да се развие търговията с България, която външният министър на Северна Македония Буяр Османи сподели през ноември предходната година, че е достигнала рекордно високо равнище, тъкмо както комерсиалният недостиг на страната с Русия скочи с близо 330 %.

През първите осем месеца на 2022 година стокообменът с България възлиза на над €710 милиона. Днес сумата към този момент възлиза на €1 милиард, което значи нарастване с 51%. Част от него се дължи на договорката, подписана през април предходната година за импорт на пшеница от страната ни.

България е на път да стане петият максимален търговски сътрудник на Северна Македония след Гърция, Германия, Сърбия и Англия

Говорейки пред BIRN, Османи съобщи, че Северна Македония чака с неспокойствие образуването на ново българско държавно управление след петите парламентарни избори през последните две години у нас. Най-печелившите български бизнеси в Северна Македония са в минния бранш и търговията на едро и дребно, както и ремонтирането на коли.

Припомняме, че през ноември 2022 година двете страни приказваха за позитивни двустранни връзки, наблягайки своите процъфтяващи търговски връзки и икономическо съдействие след интервал на напрежение поради блокирането на София на кандидатурата на Скопие за присъединение към Европейски Съюз, както и поради редица антибългарски прояви в Северна Македония, които не престават и до през днешния ден.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР