През целия си живот д-р Себи е привърженик на здравословния

...
През целия си живот д-р Себи е привърженик на здравословния
Коментари Харесай

Билкарят, който твърдеше, че може да излекува всяка болест

През целия си живот доктор Себи е последовател на здравословния метод на живот. Но този мъж, роден под името Алфредо Боуман, също се занимава и с псевдонаука и даже е задържан в Ню Йорк за упражняване на медицина без лиценз.

Въпреки че неговата клиентела от известни персони включва Майкъл Джексън и Джон Траволта, в последна сметка доктор Себи умира без пари в килия в Хондурас при мистериозни условия през 2016 година

Съмнителните учения и съмненията в пране на пари обаче не пречат на доктор Себи към момента да се радва на известност и през днешния ден. Децата му не престават неговото дело, което той стартира още през 80-те години.

 John Travolta 1997

Д-р Себи е роден под името Алфредо Дарингтън Боуман през 1933 година в Иланга, Хондурас, и за първи път чува за билкарството от баба си, която съгласно него е „ обичайната лечителка “. Според уеб страницата му всичко, което доктор Себи знае за билкарството, научава самичък като учи удивително огромното многообразие от обичаи в Африка, Централна Америка и Карибите. След което в последна сметка имигрира в Съединените щати.

Докато живее в Калифорния, Боуман е несполучливо лекуван от разнообразни болести, в това число диабет, затлъстяване и еректилна дисфункция. След това пътува до Мексико и се свързва с Алфредо Кортес, който, по думите му, сполучливо го изцерява от тези болести.

Алфредо се завръща в Хондурас, където основава „ Клетъчната храна на лекар Себи “. Неговият център, USHA Research Institute, се намира в дребния град Ла Сейба, само че продуктите му се продават съвсем извънредно в Съединените щати. И точно посредством тези артикули той стартира да натрупа забележителен лист от клиенти звезди.

 Michael Jackson Dangerous World Tour 1993

Не лишава доста време на Алфредо Боуман да стане билкар на звездите. Сред клиентите му са Лиза Лопес, Джон Траволта, Еди Мърфи и Стивън Сегал. Но най-скандалният му клиент е Майкъл Джексън.

През 2004 година, малко преди артистът да бъде съден за малтретиране на деца, Боуман твърди, че сполучливо го е излекувал от пристрастяване към болкоуспокояващи, в това число Демерол и морфин. За задачата той употребява програмата си „ Африканска биоелектрическа клетъчна хранителна терапия “, за която братът на Джаксън Ранди му заплаща 10 000 $.

Това възнаграждение обаче не е задоволително за Боуман и той съди Джаксън за 1 милион $. В своя иск лечителят твърди, че е лекувал краля на попа в продължение на 6 месеца, което акумулира сметка от $380 000, която не е платена. Боуман също по този начин твърди, че не е приемал други клиенти като „ Доктор Себи “, до момента в който лекува Джаксън, тъй че завежда още едно дело за спомагателни 600 000 $ в пропуснати доходи.

Реймън Бейн, представителят на Джаксън, отхвърля изказванията на Боуман. „ Винаги сме твърдяли, че господин Себи е другар на господин Джаксън и че не е правил никакви професионални услуги за него “, споделя той, като в същото време отхвърля Боуман сполучливо да излекувал казуса на Джаксън с болкоуспокояващите. Съдията най-сетне отхвърля желае през 2015 година

Твърденията на доктор Себи по отношение на неговата „ хранителна терапия с биоелектрически кафези “ също по този начин са избрани за псевдонаука от реномирани научни изявления. Обширно изследване, извършено от Университета Макгил, разкрива, че редица изказвания, които Боуман прави, нямат никакви учредения.

Първо, той споделя, че „ алкалната диета “ е от значително значение за положителното здраве. Докато самата диета – богата на зеленчуци и ниско наличие на наситени мазнини и холестерол – е здравословна, „ науката “ зад нея е неправилна, защото pH на кръвта не може да се промени посредством промени в храненето.

Второ, той не демонстрира никакво схващане на теорията за микробите и твърди, че африканските гени „ трептят с по-високи електрически трептения “. За да съобщи това по-силно вибриране, доктор Себи предлага за продажба хранителната добавка „ Африкански биоминерален баланс “.

 Eddie Murphy by David Shankbone

Едно от най-противоречивите – и изрично опровергани – изказвания на Алфредо Боуман е, че човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) не предизвиква СПИН и че билковите медикаменти са задоволителни за лекуването на заболяването. Както и че той самият е, несъмнено, безусловно кадърен да я лекува…

През 1987 година поради това изказване са му повдигнати обвинявания в Ню Йорк за упражняване на медицина без лиценз. Въпреки че правосъдните заседатели го оправдават, щата Ню Йорк съумява да го осъди за машинация.

В последна сметка Боуман подписва договорка с щата и единствено са му наложени санкции в общ размер от 900 $. Освен това му е неразрешено да прави каквито и да е лечебни изказвания за своите артикули.

През май 2016 година Боуман и неговият помощник Пабло Медина Гамбоа са упрекнати в пране на пари, откакто управляващите откриват, че билкаря има в себе си повече от 37 000 $, които не са регистрирани. След ареста неотложно е превозен в затвор в Хондурас, където чака обвиняването си. През юни 2016 година обаче Боуман се разболява и е откаран в болница.

Д-р Себи почива от затруднения от пневмония на 6 август 2016 година Той е на 82 години. Много от неговите предани почитатели имат вяра, че гибелта му е резултат от това, че медицинския отрасъл се пробва да го накара „ да млъкне “, тъй като „ споделя истината “ за промишлеността.

Но това не е единственият спор към гибелта му. През 2019 година рапърът Нипси Хъсъл, който работи по документален филм за Себи, е убит и погубен след спор с някогашен другар. И макар че в никакъв случай не е открита достоверна връзка сред убийството на Хъсъл и гибелта на Боуман, нищо не пречи на теоретиците на конспирацията да свържат двете събития.

Дори и мъртъв и с опровергани теории, доктор Себи остава известен както приживе. Дъщеря му Кели – едно от 17-те му деца – продължава неговото дело в Honduran Experience Wellness Center в Атланта, Джорджия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР