През третото тримесечие шведската икономика изпадна в рецесия, тъй като

...
През третото тримесечие шведската икономика изпадна в рецесия, тъй като
Коментари Харесай

Ниските потребителски разходи се отразиха тежко на шведската икономика

През третото тримесечие шведската стопанска система изпадна в криза, защото наличностите понижиха, а семействата понижиха харчовете си на фона на възходящите разноски по заемите и повишаващите се цени.

Календарно изгладеният БВП се е свил с 0,3% през трите месеца до септември спрямо второто тримесечие, сочат данните, оповестени от Статистическата работа на Швеция в сряда. Първоначалната оценка, оповестена предишния месец, сочеше застоялост през тримесечието. Спадът бележи второ следващо тримесечие на стесняване след понижението от 0,8% през второто тримесечие.

Бързото повишаване на цените и на разноските по заемите се отразява тежко на шведската стопанска система, защото семействата са принудени да понижат разноските си, а жилищното строителство внезапно се забави
Повечето експерти към този момент чакат най-голямата скандинавска страна да регистрира спад на производството си в продължение на две следващи години, а Европейската комисия предвижда, че Швеция ще бъде единствената страна членка, която ще означи стесняване на стопанската система си през идната година.

" Резултатът удостоверява слабото развиване на шведската стопанска система ", обявиха анализаторите на Swedbank AB Пернила Йохансон и Мария Валин Фредхолм в записка до клиентите. " Развитие, което съгласно нас ще продължи и през зимата. " Те акцентираха, че негативният принос на потреблението на семействата за пето следващо тримесечие съответствува с предходния най-дълъг спад през 1992-1993 година

Все отново главно спадът на запасите беше този, който тласна Брутният вътрешен продукт надолу с 1,4%, до момента в който разноските на семействата способстваха за спада с 0,2%, както и вложенията, заяви статистическата работа. Нетният експорт е оказал позитивно влияние от 1,5%.

Кроната, която е най-добре представящата се в пространството на главните валути от Г-10 през втората половина на годината, леко отслабна след издание на новината.

Развитието в Швеция е огледално на това в прилежащите Дания и Финландия, където стопанската система също се сви през третото тримесечие.
В Норвегия, богата на изкопаеми горива, Брутният вътрешен продукт означи растеж през интервала, частично с помощта на множеството превалявания, които усилиха производството на електрическа енергия от водноелектрически централи.

Шведската централна банка увеличи главния си лихвен % от нула на 4% в границите на 18 месеца на поредни съвещания, преди да реши да резервира разноските по заемите непроменени на срещата си по-рано този месец.

Тъй като множеството шведски ипотечни заеми са с закрепени лихвени проценти за тримесечен период, времето, належащо за отразяване на покачването на лихвените проценти върху кредитополучателите, е относително малко.

Въпреки натиска от повишението на лихвените проценти и ускорената инфлация пазарът на труда в страната сподели резистентност, като делът на хората, които имат работа, доближи рекордни равнища при започване на тази година. Неотдавнашните данни обаче демонстрираха, че отслабващото търсене стартира да се трансформира допълнително безработни.

Икономистът на Danske Bank A/S Майкъл Грън съобщи, че отчетът демонстрира, че индустрията " се оправя доста добре " въз основа на чистия експорт, до момента в който крайното търсене " не е толкоз едва, колкото допускат общите данни за Брутният вътрешен продукт ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР