През третото тримесечие на 2021 г. преките чуждестранни инвестиции в

...
През третото тримесечие на 2021 г. преките чуждестранни инвестиции в
Коментари Харесай

Анализ на анализите на Кирил Петков

През третото тримесечие на 2021 година директните задгранични вложения в страната са с 72,7% по-малко по отношение на третото тримесечие на 2020 година Сертифицираните на планове по Закона за поощряване на вложенията от началото на работата на служебните държавни управления са за 411 млн. лева при 796 млн. лева за интервала предходното постоянно държавно управление от 01 януари до 12 май 2021 година

Една от най-непохватните техники за отсрочване на решаването на проблемите на бизнеса и на хората от страна на ръководещите е метода за правене на разбор и работни групи. Това виждаме като метод у новите ръководещи. Първо ще се прави разбор след това работна група, макар че анализите ги има и единствено би трябвало съответно взимане на решения. Инфлацията и цените на тока към този момент убиват бизнеси и скоро ще се стигне до спиране на жизненоважни вериги на доставките в индустрията. Въпреки това за всеки проблем чуваме, че ще има разбор след разбор.

Създадохме и специфична комисия в Народното събрание, която да се занимава с разбор на проблемите в енергетиката. Социалните мрежи към този момент гърмят – „ Стига, бе! Буквално всяка втора дума на Кирил Петков е „ разбор “. Анализ, разбор, разбор - и изричането на тази вълшебна думичка, постоянно бива направено с необятна усмивка и приповдигнат звук. “ Истината обаче, че анализите ги има както за цените на тока в работодателските организации и синдикатите, по този начин и за нарушената конкуренция на пазара на горива от Комисия за защита на конкуренцията.

Анализи има и за цените на металите и химикалите в обединяванията на структоропределящите енергийно интензивни промишлености. Анализи има и в хранителното вкусовата индустрия, която не устоя към този момент и не може да възнамерява производството на самун. Анализи има към този момент и в портфейлите на пенсионерите, които скоро мъчно ще купуват насъщния си.

За страдание няма кой да чуе хората и бизнеса, а новият министър на растежа и нововъведенията Даниел Лорер с оптимизъм приказва за нови вложения, преди да е помислил по какъв начин да избави едвам съществуващите бизнеси. Той споделя, че тези вложители още веднъж ще се появят и пожелаят да влагат – „ Имаме лист от тях за доста съществени числа ".

Явно Лорер обаче е пропуснал началното си обучение и не прави разлика сред цифра и число. А по какъв начин би правил разбори единствено с цифрите от „ 0 “ до „ 9 “ или потенциалът му се изчерпва единствено до там. Явно е обаче, че качеството на анализите му клоняи към „ 0 “. Толкова са евентуалните му аналитични благоприятни условия за вложенията, тъй като спада по времето на ръководството на служебните държавни управления, в които и той беше консултант на Кирил Петков е очеваден.

Последните данни на Българска народна банка за интервала януари – октомври 2021 година сочат спад на потока на директни задгранични вложения в размер на 50,7%, по отношение на същия интервал на миналата година. През третото тримесечие на 2021 година директните задгранични вложения в страната са с 72,7% по-малко по отношение на третото тримесечие на 2020 година Сертифицираните на планове по Закона за поощряване на вложенията от началото на работата на служебните държавни управления са за 411 млн. лева при 796 млн. лева за интервала предходното постоянно държавно управление от 01 януари до 12 май 2021 година Е такива са им криви анализите на новите министри. Според него " Натискът на инфлацията ще стартира да понижава от идната година ". А дотогава можем да останем без жив бизнес и работеща стопанска система. Пенсионерите надали ще има какво да ядат, а властта ще продължи да прави работни групи и разбори. Ето това е разбора на анализите.

Автор: Стефан Джендов
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР