През този период ще се гледа искане за екстрадицията на

...
През този период ще се гледа искане за екстрадицията на
Коментари Харесай

Съдът задържа за 90 дни мароканеца, джихадист от ИДИЛ

През този интервал ще се гледа искане за екстрадицията на Нофал Рашид Захри в Мароко, където за него е била издадена интернационална заповед за арест.

Той е бил арестуван на 13 януари т.г. дружно с 27 сирийци на "зелената граница " покрай свиленградското село Сладун. Настаненият по-късно в центъра за мигранти на Министерство на вътрешните работи от затворен вид в Любимец Захри в началото също се показал за сириец, като се легитимирал с подправен сирийски паспорт. ДАНС обаче е открил същинската идентичност на мароканеца след експертиза по лицево различаване, заяви прокурорът Павел Жеков, представен от Българска телеграфна агенция.

Според Интерпол - Рабат и Апелативната прокуратура в мароканската столица, Захри е имал "лоялно участие в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ работа "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери " в град Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия. В осъществяване на тази активност се е придвижвал в Сирия като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и муниции ".

Изправеният пред съда разгласи, че не е терорист не желае да бъде екстрадиран в родината си, тъй като щял да бъде хвърлен в затвор. Пред кореспонденти Нофал описа, че е живял 4 години в Сирия с жена си и шестте си деца и се е препитавал с търговия. Той посочи още, че е знаел, че тайните служби в Мароко го търсят и влезнал незаконно у нас откакто платил 2200 евро на трафикант на хора.

Държавното обвиняване изиска краткотрайното му задържане в ареста, а отбраната не се възпротиви. Сега нашите правосъдни управляващи ще чакат настояването за екстрадиция, което Мароко е уверило, че ще последва.

Законът в Мароко планува наказване от 30 години затвор, в случай че обвиняванията в тероризъм бъдат потвърдени в съда, стана още ясно по време на правосъдното съвещание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР