През този археологически сезон в местността "Хасара" до село Ангел

...
През този археологически сезон в местността "Хасара" до село Ангел
Коментари Харесай

Археолози разкриха тракийско светилище и късноатнична крепост в "Града на слънцето"

През този археологически сезон в местността "Хасара " до село Ангел челник в община Минерални бани бяха разкрити 7 подобекта в разположеното на 8 декара повърхност тракийско светилище и късноантична цитадела. Това заяви ръководителят на разкопките доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките.

Мястото е станало известно като "Градът на слънцето ".

Министерството на културата към този момент е дало статут на обекта от национално значение след заключението на междуведомствена комисия. По негови думи въз основата на сегашните разкрития община Минерални бани може да пристъпи към основаване на план за цялостна реституция, консервация и социализация, поради сериозността на находките.

Най-атрактивен и за експерти и за гости, е огромният комплекс от скални ниши на източния скат. Там са открити 17 изсечени в отвесните скали дупки, които са най-дълбоките в целия хасковски район, уточни Димитров. Второ изобретение е извънредно добре непокътнатата крепостна стена от северната страна, която е с височина два метра и може да бъде реставрирана, добави той. Археологът дефинира скалната гробница на самия връх на светилището като прецизен аналог на Татул. Под нея се намира раннохристиянска черква, която е проучена изцяло. В източната й страна пред апсидата са открити два раннохристиянски гроба, описа експертът. Те представлявали сакофагоподобни изсечени в скалите ложета, покрити с каменни плочи, в които най-вероятно били положени телата на първосвещениците в храма. На югоизточния ъгъл на комплекса е имало скален проход, който траките са употребявали, с цел да се изкачват и стигнат до паметното място. В късното древност, четвърти - пети век, върху него е била построена кула, добави Димитров.

Засега цялостна мистерия е разкритата огромна шарапана. Хипотезата, че каменния съд е служел за мачкане на грозде, мъчно би могла да бъде оправдана и по негови думи и функционалността й към този момент остава неизяснена. Други разкрити и проучени подобекти в комплекса са цистерната на крепостта и малко храмче от късноримската ера, в което евентуално са се изпълнявали последните езически култове преди идването на християнството. Аналогиите на тази постройка с храма на тракийския конник на южния скат на Перперикон като размери, строеж и позиция са съвсем съвършени, акцентира археологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР