През това лято в Германия се очакват рекордни горещини и

...
През това лято в Германия се очакват рекордни горещини и
Коментари Харесай

Лято 2020: Германия се готви за необичайни горещини


През това лято в Германия се чакат рекордни горещини и продължителни засушавания. Миналата година също беше извънредно топла. Промените в климата карат немските градове да търсят нови тактики за икономисване на вода.

В Германия лятото настава с доста високи температури и същинска горещина. Пролетта също беше извънредно топла. От 1991 година насам пролетният сезон настава с 10 до16 дни по-рано от естественото и протича с повече слънцегреене и горещини. А тази година през април междинното слънцегреене в Германия беше съвсем 300 часа - трета най-висока стойност за месец април от 1881 година насам, когато е почнало постоянното премерване. При това дъжд съвсем нямаше.

Германската Служба по запазване на околната среда записва и други промени. В страната към този момент се следят нетипични представители на флората и фауната, прелетните птици дохвърчат по-рано, покачва се температурата на почвата и водоизточниците, усилва се броят на извънредно горещите дни. Рейн, да вземем за пример, зимно време все по-често е толкоз пълноводен, че излиза от коритото си, а през лятото напълно изтънява. Еколозите считат, че след към 20 години алпийските ледници дефинитивно ще се разтопят и ще се трансформира в норма.

Преоценка на проектите за водоснабдяване

Германия не е известна като сушава страна, само че все пак шефът на Института по растениевъдство към университета в Кил Хенинг Каге предизвестява, че тази година ще има дефицит на вода за земеделието.
Редакцията предлага
Пред същия проблем обаче са изправени и градските райони. Във федералната провинция Хесен да вземем за пример водоснабдителните компании към този момент упорстват за преоценка на градските проекти предвид на новите климатични действителности: и рискови феномени като порои и наводнения. (Тук би трябвало да поясним, че в Германия водоснабдяването е проведено основно на комунално ниво.)

Градовете би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да „ събират дъждовната вода и да я насочват натам, където е нужна “, написа вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “, цитирайки Клеменс Абел от една от водоснабдителните компании в провинция Хесен. Той упорства да се изградят нови резервоари за дъждовна вода и да се приключи поливането на зелените площи и дърветата с питейна вода. Водоснабдителите в тази немска провинция приканват и елементарните жители да си създадат резервоари за дъждовна вода и по опция да влагат в озеленяването на покривите и фасадите си. Проблемът не е в общия дефицит на питейна вода, настояват експертите, а в внезапно възходящото ползване по време на огромните жеги. Защото за такива дни просто няма задоволително запаси.

За да се оправят с климатичните промени, водоснабдителните сдружения би трябвало да влагат доста пари. В провинция Хесен през идващите години ще бъдат изхарчени към 100 милиона евро за „ стабилизиране на системата “, в това число и за построяването на спомагателни водопроводи към огромните индустриални зони в региона на Франкфурт. А за питейната вода ще би трябвало да се заплаща повече, предизвестяват компаниите. Според тях, спрямо други артикули, сегашните цени на питейната вода в Германия са „ необикновено ниски “.

Стратегии за икономисване на вода

Градовете създават разнообразни тактики за икономисване на питейната вода

Практически всички градове в Германия се приготвят за климатичните промени. Близо 50% от градовете с население над 100 000 души, които в Германия са общо 76 на брой, са създали лична тактика в това отношение. Но и градовете без специфична тактика взимат ограничения. Федералната работа за запазване на околната среда оповестява, че 9 от всеки 10 града в страната интензивно се приспособяват към новите климатични и температурни условия.

В изявление за Дъждовни води специалистът Енгелберт Шрам дава и образци. Във Франкфурт открили, че системата за отклоняване на непитейна вода за промишлени цели към комплекса на голямото Франкфуртско летище разполага с запас, който може да се употребява за напояване на зелени площи. В Щутгарт се готвят за построяването на подземни резервоари за дъждовна вода, която да се употребява за напояване в изключително горещите дни. В Мюнстер към този момент оферират до 80% понижаване на цената на питейната вода за тези семейства, които потвърдено употребяват дъждовна вода, купуват резервоари или озеленяват покривите си. А в Берлин е основана специфична „ Агенция за дъждовните води “, която осведоми семействата по какъв начин могат да събират дъждовна вода.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР