През тези 8 месеца само един предубеден човек може да

...
През тези 8 месеца само един предубеден човек може да
Коментари Харесай

Проф. Михайлов: БСП има сериозна програма в здравеопазването



„ През тези 8 месеца единствено един преднамерен човек може да каже, че нищо не се е свършило в опазването на здравето. Това, което можем да посочим като неоспорим позитив, е електронизацията на опазването на здравето, която към този момент е в ход. Но има и още доста работа, която би трябвало да се свърши. ” Това съобщи лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в Кърджали проф. Георги Михайлов в предаването „ Твоят ден ” по Nova News.
„ Българска социалистическа партия е съставила доста сериозна стратегия в опазването на здравето, още по времето на 44-ото Народно заседание, която почива на три съществени репера ”, акцентира проф. Михайлов:
Промяна в системата на финансиране на опазването на здравето: „ 80 милиона преди 15 години отговорности на системата, 800 милиона отговорности в този момент. Нещата би трябвало да се трансформират. ”
Кадрите в опазването на здравето: „ Там ситуацията е трагично. Сестрите са със междинна възраст над 50 години, лекарите – над 55 години. ”
Лекарствената политика:„ Не може листата на реимбурсиране да бъде най-късата в Европейски Съюз. Не може 10 хиляди обитаеми места да нямат аптеки. ”
Кандидатът за депутат от левицата бе безапелационен, че има източване на средства от опазването на здравето и изясни, че в системата се разпределят 10 милиарда годишно и това е обвързвано с огромни финансови интереси  и лобизъм.
„ Затова има такава гневна опозиция против промени в опазването на здравето, в това число и по време на нашето ръководство ”, уточни проф. Михайлов.
Той подлага на критика и механизмите, които Здравна каса има за надзор на болничните заведения, като уточни, че сега те са единствено два и са неефективни. „ Ти изпълняваш клиничната пътека и оттова нататък НЗОК не може да каже нищо във връзка с качество на услугата или нещо друго. Никъде по света не се заплаща като тук за оборот - това не са заведения за хранене, не са бензиностанции – заплаща се за качество на активност. И по тази причина сме получавали голям брой рецензии от нашите европейски сътрудници ”, изясни проф. Михайлов.
Той уточни решението на казуса - да се заплаща за качествена активност, съгласно условията на района и опциите на болничното заведение.
Проф. Георги Михайлов се базира на статистика, съгласно която България е на едно от първите места в Европа по ранна предотвратима гибел. „ Това не са хора с онкологични болести или с тежки хронични болести - това са хора, които могат да бъдат избавени. Хора с инфаркти, с инсулти умират на 30-40 години поради положението на здравната ни инфраструктура ”, уточни той.
Проф. Михайлов уточни и друга отрицателна статистика - в 5 града се намират 80% от лечебните заведения в страната. „ Това е такова безсрамие и това демонстрира какво се случва с парите на българския поданик - те просто потъват ”, безапелационен бе той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР