През тази зима очакванията са за по-тежка грипна епидемия, заради

...
През тази зима очакванията са за по-тежка грипна епидемия, заради
Коментари Харесай

По-тежка грипна епидемия се очаква тази зима

През тази зима упованията са за по-тежка грипна зараза, поради спад в имунитета, съобщи в ефира на Дарик Пловдив доктор Милена Панаойтова, шеф " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ - Пловдив. Причината е снижения имунитет.

Ваксините, които са създадени за грипен сезон 2022-2023 включват два варианта на вида А – „ Виктория “ и „ Дарвин " и два на вид Б – „ Австрия “ и „ Пукет “. Очакванията са точно те да циркулират в идващите месеци.

Най-добрата предварителна защита е ваксинирането тъкмо в същото време на годината, с цел да има време организмът да образува имунитет до началото на грипните талази, които стартират да настъпват през ноември. От основно значение е и спазването на противоепидемичните ограничения, които всички към този момент познаваме от ковид-инфекцията.

Грипът, за разлика от ковид-19, протича за доста по-къс инкубационен интервал. В рамките на часове след среща със инфектиран, пациентът към този момент е с изнемощялост, болки в ставите, настинка и температура. Тъй като обаче от време на време е мъчно да се разграничат признаците, от тези на коронавирусната зараза, е нужно да се направи тест, с цел да се назначи най-хубавото лекуване, разяснява още в ефира на Дарик Пловдив доктор Милена Панайтова.

Към момента има леко завишаване на респираторните инфекции, само че към момента няма открит грип. Има покачване и на случаите на ковид-19.

Очаквано най-уязвими са децата сред 5-14 години и възрастните над 65 години. Причината е затворените пространства, в които се прекарва по-голяма част от времето, изясни шефът на " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ – Пловдив.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР