През тази учебна година училищата с концентрация на уязвими групи

...
През тази учебна година училищата с концентрация на уязвими групи
Коментари Харесай

6% ръст на обхванатите в онлайн уроци деца от уязвими групи

През тази образователна година учебните заведения с централизация на уязвими групи са съумели да усилят сензитивно % на възпитаници, обхванати в образование от разстояние в електронна среда. Над 61 % от учебните заведения са присъединили от 76% до 100%. Други 31 % са обхванали сред половината и три четвърти от учениците си. И в двете категории това е нарастване с по 6% спрямо миналата година. На процедура не останаха учебни заведения, в които под 10% от учениците да вземат участие в отдалечено образование.

Това регистрира проучване на център „ Амалипе “ измежду 150 учебни заведения от цялата страна от Мрежата на „ “Всеки възпитаник ще бъде първенец “, в която има общо 300 образователни заведения с централизация на деца от малцинствата.

По данни на МОН у нас 908 от общо 1834 общообразователни учебни заведения са с централизация на уязвими групи. Към тях могат да се прибавят и 152 професионални гимназии от общо 378. Това значи, че близо половината от общообразователните и близо 40% от професионалните гимназии са с централизация на възпитаници от уязвими групи.

Проучването на „ Амалипе “ е направено през юни 2021 година по въпросника, по който бе осъществено и два пъти преди този момент – в първата седмица на локдаун на учебните заведения предходната пролет и в края на предходната образователна година.

Постигнатото позитивно развиване е още по значимо с оглед и на по-големия % обхванати в синхронни форми посредством електронни платформи. В началото на пандемията в този вид учебни заведения се употребиха интензивно Месинджър, Вайбър, Скайп.

Въпреки постигнатия прогрес обаче, съществени проблеми остават в значителен брой учебни заведения. В 8% от интервюираните учебни заведения под 50% от учениците са взели участие в образование от разстояние. Те са с доста висока централизация на възпитаници без устройства. И в останалите учебни заведения част от учениците не са се присъединили в синхронните онлайн уроци. Това също са на първо място възпитаници без устройства или интернет. Сривът на мотивацията е проблем съвсем на всички места, само че той е налице освен за учениците от уязмиви групи, написа в отчета на „ Амалипе “.

Участие в синхронно образование

Натрупаният опит от страна на учители и възпитаници, както и засиленият напън от районните ръководства и от МОН за потреблението на Microsoft Teams, платформата на Google и други форми на синхронно образование от разстояние, е довел до удвояване на % на учебните заведения, в които болшинството от учениците са взели участие в онлайн образование.

31% от учебните заведения са показали, че съвсем всички от техните възпитаници са взели участие в синхронно образование от разстояние, а други 30% са съумели да включат, само че сред 51 и 75% от своите ученици.

Двойно е намалял процентът на учебните заведения, които не ползват или съвсем не ползват онлайн образование – към 15%. Това са учебните заведения с висока централизация на възпитаници без устройства, при които на процедура е съвсем невероятно синхронното образование от разстояние. Опити за организирането на онлайн образование има и в някои от тях, като учебните заведения са подсигурявали пространства с компютри и интернет връзка, в които работят 2 – 3 възпитаници. В множеството от тези случаи става дума за учебни заведения с релативно нисък % възпитаници без устройство или без подобаваща домашна среда за присъединяване в онлайн образование. Разбира се, това е отчасти решение, което е на ръба на условието за съблюдаване на обществена отдалеченост и противоепидемични ограничения и то няма по какъв начин да бъде всеобщо.

Резултатите демонстрират, че е налице немалка група учебни заведения, в които синхронното образование от разстояние в електронна среда е на практика невероятно, до момента в който не се разреи въпросът с набирането на огромен брой устройства и с прокарването на интернет, като се добият и умения и мотивацията за работа с тях. За да са налични последните две, първите две би трябвало да са подсигурени като базисни условия, а в част от отдалечените села няма покритие на нито един от мобилните оператори или интернет връзката е толкоз слаба, че не разрешава реализирането на образование посредством онлайн платформи, написа в отчета.

Основни проблеми

Липсата на подобаващи устройства, усложненията при поддържане на интереса от страна на учениците и преумората на учителите, са измежду главните проблеми, които затрудняват образованието от разстояние в електронна среда съгласно изследването от юни 2021 година Лошата интернет връзка, несъответствуващата домашна среда за онлайн образование, затруднената връзка с родителите и неналичието на цифрови пълномощия у учениците също са проблеми, само че в доста по-малка степен. Това, което не е проблем, съгласно изследването, е компетенциите и техническата обезпеченост на учителите. Огромното болшинство от тях са били готови и са се справили съгласно шефовете, попълнили анкетата.

Над 28% от учебните заведения са показали, че болшинството от техните възпитаници не разполагат с подобаващи устройства. В това отношение се следи даже леко утежняване на обстановката по отношение на изследването от преди една година, когато този % е бил над 26 % Това утежняване има разумно пояснение предвид на нарасналите критерии в разбирането за уместно устройство. Ако преди година като такова се смяташе и съществуването на телефон с интернет и опция да се отваря messenger, в този момент шефовете възприемат като уместно устройство компютър, преносим компютър или таблет, способни да поддържат връзка в Microsoft Teams.

Въпреки това утежняването по този индикатор буди паника, защото в това време държавното управление даде средства от държавния бюджет за закупуване на мобилни компютри през октомври 2020 година и бяха мобилизирани ресурсите на някои от националните стратегии. Училищата също организираха свои акции, а акцията на Център Амалипе „ Стара техника за ново начало “ разпредели над 1000 устройства допълнително от 90 учебни заведения, доста от които вземат участие в изследването.

Инвестицията на страната за разпределение на 16000 мобилниу стройства не е довела до осезателен резултат на терен. Една от аргументите е, че средствата бяха разпределени въз основата на брой възпитаници, а не спроед потребностите. Голяма част от учебните заведения с централизация на уязвими групи обаче са в села със относително малко възпитаници и получиха нищожен брой компютри.

Последното не важи за огромните градски сегрегирани учебни заведения. Поради огромния брой възпитаници, те получиха по-голям брой компютри, само че в тях казусът е доста надалеч от разрешаване, защото концентрацията на възпитаници без устройства е извънредно висока.

Втората причина е, че преносимите компютри са с високи характерности и висока цена. Директорите се тормозят да ги дават за прилагане вкъщи, а и на доста места и родители отхвърлят да носят отговорност за скъпа техника.

Аналогичен е правилото на разпределение на мобилните компютри по план „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “, който се осъществя в този момент със средства от Европейския инструмент за битка с Ковид-19. Този план не е засечен от изследването, защото мобилните конфигурации се дават понастоящем и ще бъдат употребявани през идната образователна година. Принципът за разпределение на устройствата обаче е подобен с правилото, по който бяха закупени преносими компютри със средства от държавния бюджет в края на 2020 година Закупените преносими компютри са с високи характерности и се разпределят сред всички учебни заведения въз основата на броят възпитаници. Абсолютизирането на този принцип води до това, че в учебни заведения с възпитаници, които нямат потребност от устройства, се дават доста по-голям брой мобилни конфигурации за разлика от учебните заведения с централизация на възпитаници без каквото и да е устройство, в които нуждата няма да бъде задоволена.

Много от шефовете, интервюирани посредством дълбочинни изявленията, са последователи на намирането на уравновесен метод сред броя възпитаници и нуждата от устройства за образование от разстояние, отчитащ и двата фактора. Повечето от интервюираните шефове показват терзания от реакцията на родителските общности в по този начин наречените елитни учебни заведения и от неналичието на взаимност, съчетана със мощните антиромски настройки и предубеждения.

Поддържането на интереса, мотивираността и ангажираността на учениците е посочено като сериозен проблем. Едва 13% от шефовете считат, че той се отнася единствено до 10% от учениците. Над една трета от интервюираните са показали, че повече от половината им възпитаници губят интерес и мотивация при дълготрайно образование от разстояние. Дори и официално да вземат участие в образованието от разстояние, учениците постоянно се разсейват, не поставят старания и бързо губят привички за интензивно учене.

В 43% от учебно заведение над половината от учителите са били подложени на спомагателен стрес и пренатовареност при работата си в домашна среда. Не е дребен процентът на учебните заведения, които са на противоположното мнение и при които единствено обособени сътрудници са изпитвали дискомфорт – към 23%.

Ролята на просветителните посредници

Проучването затвърждава голямата роля на просветителните посредници. Почти 84% от учебните заведения са ги включвали интензивно и едвам 4% не са употребили тяхната помощ. В малко над 12% от участвалите в анкетата учебни заведения не работи учебен посредник. Тенденцията бе сходна и през юни 2020 година, като тогава 1/5 от учебните заведения нямаха назначен посредник. Увеличението на % учебни заведения с интензивно включен учебен посредник се дължи на обстоятелството че през актуалната образователна година доста учебни заведения назначиха такива със средствата за работа с уязвими групи по чл 52. а от Наредбата за финансирането и план „ Подкрепа за триумф “.

Над 78% са били ангажирани с разнасяне на разпечатани материали по домовете на възпитаници без устройства. Близо 43% от шефовете сочат, че посредниците също по този начин са оказвали съвещания по поставените задания. Над 52% са оказвали техническо подпомагане на възпитаници и родители с ниски цифрови пълномощия.

Увеличаване на отпадналите от учебно заведение, в това число и заради ранни бракове и загуба на мотивация, както и загубата на скъпи обществени умения и умения за образование, са част от отрицателните последствия от образованието от разстояние в електронна среда през изминаващата образователна година. Увеличеното отпадане от учебно заведение е изключително очевидно в междинна степен, както и географски в някои от районите като Сливен и Ямбол. Но предпоставки за него са налице и в доста други учебни заведения.

Авторите на проучването вършат заключението, че образованието от разстояние през миналата и актуалната образователна година на процедура слагат под въпрос постигнатото по механизма за обсег в интервала 2017 – 2019 година Реинтегрираните с огромни старания възпитаници елементарно намират противоположен излаз от учебно заведение при неприсъствено образование, а нежното взаимоотношение с останалите институции на доста места е изчезнало изцяло. „ За страдание междуинституционалните екипи за обсег не припознаха тематиката за привличане на всички възпитаници по време на отдалеченото образование. Повсеместно е мнението че продължителното образование от разстояние в електронна среда е довело до загубата на мъчно образуваните умения за учене и голям брой други скъпи обществени умения”, се споделя още в отчета.

Снимка: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР