През тази пролет над 380 000 лалета радват софиянци и

...
През тази пролет над 380 000 лалета радват софиянци и
Коментари Харесай

През тази пролет над 380 000 лалета радват софиянци и гостите на града

През тази пролет над 380 000 лалета радват софиянци и гостите на града, оповестява на уеб страницата си Столичната община.

В градските паркове и градини, в зелените площи около улици и булеварди на София, разцъфнаха в разнообразни багри лалета. Те са необикновен акцент в пролетната зеленина и разноцветност на столичния град. Наред с виоли, незабравки, белис и цъфнали дървета красят зелените пространства на града и носят пролетното въодушевление. 

Пролетните цветя са част от напъните за зелена и цветна София в програмата на кмета Йорданка Фандъкова. 

Особено красиви са особено селектираният тип лалета „ Сердика “, чийто цвят може да се види в градината „ Св. Климент Охридски “ до Софийския университет. Лалето „ Сердика “ бе селектирано като подарък за 110-та годишнина от дипломатическите връзки сред България и Нидерландия. 

Лалета са разцъфнали в Градската градина, Княжеска градина, парка на НДК и други Цветни композиции на зеленина и разнообразни пролетни растения оформят линията на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви “. 

В зелените площи на София има и теменужки, маргарити, както и цветните дървета японски вишни, люляк и многогодишни шубраци. 

По самодейност на кмета на София Йорданка Фандъкова, на територията на столичните паркове и градини се засаждат от ден на ден цветни площи и зелени пространства, в които са съчетани едногодишни и многогодишни цветя, които трансформират зелените пространства на града в цветни фигури навън. 

От Столичната община споделиха за Българска телеграфна агенция, че над 10 декара са цветните площи с теменужки (Viola sp.), незабравки (Myosotis sp.) и луковични растения лалета (Tulipa sp.), общо към 840 000 цветя. Видът, броят и мястото на цветните и храстови композиции се дефинират от специалистите на дирекция „ Зелена система “ в Столичната община, която съгласува построяването на нови цветни фигури, както и регулярното зацветяване на към този момент съществуващи цветни площи.

От Столичната община напомнят, че жителите могат да аплайват по програмата „ Зелена София “, която има за цел възобновяване на междублоковите пространства - общинска благосъстоятелност с дейното присъединяване на жителите. Тя дава опция за озеленяване и създаване на прилежащите към блоковете зелени площи, замяна или ремонт на детайлите на парковото обзавеждане, основаване на зони за отдих.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР