През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд

През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд ...

Тръмп подготвя петролна бомба за Путин.През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд отпреди половин век и да увеличат добива на петрол над 10 милиона барела дневно. Това пише в анализ на изданието „Независимая газета“.

В статията се посочва, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия добив и да предостави на частните компании почти 50 крайбрежни зони за проучване. От проекта се изключва Флорида, но по този начин Америка ще се превърне в суровинна суперсила.

Някои се съмняват в този план, но анализатори така на Русия ще й се наложи да се свие още, като например, в азиатския пазар.

През 2017 г. добивът на петрол в САЩ е бил средно 9.3 млн. барела дневно. Според анализатори през 2018 г. той може да достигне до 10.8 млн. барела дневно. През ноември показателите може да надхвърлят 11 млн. барела. В момента по толкова добиват Русия и Саудитска Арабия.

Според някои експерти САЩ вече са се превърнали в нефтодобивна свръхдържава.

При фактори като продължаването на растежа или свиването на добива на шистовия петрол, САЩ могат да укажат влияние на пазара в Азия, където Русия има интереси. Това може и да не стане в близките години, но САЩ има нужните средства, за да реализират енергийна доминация.

Източник: fakti.bg