През тази година близо 19 млн. и половина души са

...
През тази година близо 19 млн. и половина души са
Коментари Харесай

Защо вече никой не гледа церемонията на Оскари-те?

През тази година близо 19 млн. и половина души са избрали да гледат церемонията
Наградите " Оскар " са в епична борба за връщане на намалялата си публика пред екрана.
Но какъв брой дребна в действителност е тя?
През тази година близо 19 млн. и половина души са избрали да гледат кои филми и артисти ще бъдат отличени със златната статуетка. Това е нарастване с четири % по отношение на предходната година и връх на зрителския интерес за последните четири години. В същото време числата са красноречиви - към този момент върхът от 1998 година година и неговите над 57 млн. души е неосъществим.

През 1998 година обаче малкия екран не е това, което е през днешния ден. Един от най-харесваните сериали на всички времена - паметният " Приятели ", се излъчва от четири години, само че без значение от галактическите възнаграждения на актьорите, планът на телевизия Ен Би Си е напълно във формат ситуационна комедия без външни фотоси. През същата година стартира излъчването на " Сексът и градът " - сериал, който трансформира напълно статута освен на Ейч Би О, само че и цялостната бизнес философия на малкия екран.

За да бъде сполучлива една продукция, тя би трябвало да се трансформира във франчайз. А в случай че не се трансформира, би трябвало да има капацитета да споделя истории не по-малко разтърсващо от филмите на огромния екран. " Игра на тронове " (2011-2019) и " Чернобил (2019) потвърждават, че без значение дали става въпрос за няколкогодишен план, или за минисериал, феновете, без значение от усетите си, към този момент могат да получават достъчно качествено развлечение вкъщи. А това, парадоксално, може да заплаши киното.
 Снимка: БТА/АП
Стрийминг платформите в допълнение " придърпват " феновете към дребния екран. Все повече фенове гледат филмите на годината вкъщи си. Този модел на забавление е прекомерно друг от практикуваното преди десетилетия заемане на видеокасети или дискове, популяризирани след интервала на прожекциите в кинозалите.

През тази година рекордьор по извоювани статуетки стана филмът " Опенхаймер " - стойностна продукция с блестящи артисти и това значително бе несъмнено като " ракета притежател " на цялата гала. Американската академия за кинематографичо изкуство и просвета като че ли е научила урока си от времето на някои противоречиви решения. Или пък не.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Наградите " Оскар " си остават професионални оценки. Тазгодишното решение с петима презентиращи дадена номинация не беше най-интригуващият детайл от вечерта и наложи редуциране на цялата гала. За номинираните кинодейци номинациите и премиите обаче имат извънредно професионално значение и обръщение - и демонстрацията на това значение не всеки път е атрактивно за фена, който по този начин или другояче разполага с прекалено много други възможности.

Разбира се, церемонията по връчването на премиите " Оскар " постоянно ще има своята аудитория. Но смисъла на блестящото шоу през днешния ден е друго. И любовта към шоуто е друга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР