През сталинско време съветското ръководство решава да връчва награда за

...
През сталинско време съветското ръководство решава да връчва награда за
Коментари Харесай

8 американци, получили наградата за МИР в СССР

През сталинско време руското управление взема решение да връчва премия за мир на чужденци и то без значение от техните политически възгледи.

През времето на съществуването си тази премия е присъждана и на тези жители на Съединени американски щати. 

Международната премия „За подсилване на мира сред народите“ е една от най-престижните в Съветския съюз. Премията е учредена през 1949 година и до 1955 година се назовава Сталинска, а след развенчаването на култа към личността на Сталин носи името на Ленин.

Всяка година премията се е присъждала на 5-10 жители на която и да било страна по света, без значение от техните политически, религиозни и расови разлики, „за изключителни заслуги в битката против подпалвачите на война и за укрепването на мира“. Лауреатът получава орден, диплом и парична награда (около $25 000 по курса от тези години). Специален комитет взема решение на кого да бъде присъдена премията.
Артър Моултън – 1950 година
 Отляво надясно: Съветският публицист Александър Фадеев, социологът Уилям Едуард Беркхард Дюбоа, композиторът Дмитрий Шостакович, публичният деятел Артър Моултън, писателят Рафаел Армато на Културно-научна конференция по въпросите на мира в целия свят, извършена в Ню Йорк

Отляво надясно: Съветският публицист Александър Фадеев, социологът Уилям Едуард Беркхард Дюбоа, композиторът Дмитрий Шостакович, публичният деятел Артър Моултън, писателят Рафаел Армато на Културно-научна конференция по въпросите на мира в целия свят, извършена в Ню ЙоркBettmann/Getty Images

Моултън (1873-1962) е протестантски свещеник и публичен деятел. Още като елементарен духовник той взе участие в Първата международна война, служи като капелан в полева артилерия и във военна болница във Франция. След войната става свещеник в американския щат Юта, само че през 1946 година се пенсионира и работи интензивно за идеята на мира в целия свят. Той се отхвърля от паричната премия за сталинската награда за мир като декларира, че „единствената премия, която бих желал да получа за работата си за мира, е единствено мирът“.

Пак през 1950 година Съюз на съветските социалистически републики отличава със същата награда още един почитан духовник – декана на Кентърбъри в Англия Джонсън Хюлет, който е считан за огромен другар на страната на препоръките и последовател на комунистическите хрумвания.
Пол Робсън – 1952 година
 Валентин Мастюков/ТАСС

Афроамериканският артист и артист Пол Робсън (1898-1876) е изявен герой против расовата сегрегация в Съединени американски щати и мощно симпатизира на Съветския съюз. Той декларира, че Съюз на съветските социалистически републики няма расови предубеждения, тъй като това е многонационална страна. Тази негова позиция му „издейства“ нарасналото внимание на ФБР, а по-късно не разрешават концертите му в Съединени американски щати.

През 1934 година Пол идва в Москва по покана на руския режисьор Сергей Айзенщайн, с цел да се снима в негов план за расизма в Съединени американски щати, който обаче по този начин и не е сбъднат. „Тук за първи път в живота си аз не съм чернокож, а човек. Не можете да си визиите какво значи това за мен като негър“, цитира думите на Робсън в Москва неговият биограф Скот Нолън. През 1949 година той още един път идва в Съюз на съветските социалистически републики на гастрол и даже изпява ария на съветски език. Тук, за първи път в живота ми, аз вървя с цялото човешко достолепие. Не можете да си визиите какво значи това за мен като чернокож.

В началото на 1950-те Робсън е включен в „черния лист на Холивуд“ за антиамериканските си убеждения и му е неразрешено да излиза в чужбина. Затова пък през 1952 година Съюз на съветските социалистически републики му присъжда сталинската премия за мир.

По мотив гибелта на Сталин Робсън написа трогателна, в която хвали неговата политика за „дружба сред народите“. Той идва в Съюз на съветските социалистически републики по-късно – през 1958-а изнася концерти, има телевизионни изяви и срещи със руските фенове.
Хауърд Фаст – 1953 година
 Legion Media

Бащата на американския публицист Хауърд Фаст (1914-2003) има съветски корени. Самият той подлага на критика расовата злоба и членува в компартията на Съединени американски щати. Заради своята „антиамериканска дейност“ той прекарва известно време в пандиза, където стартира да написа своя популярен разказ „Спартак“ за античното въстание на робите. По-късно той ще бъде екранизиран от Стенли Кубрик и ще стане един от най-популярните задгранични филми за всички времена в Съюз на съветските социалистически републики.

През 1953 година на Фаст е връчена премията за мир и негови публикации стартират интензивно да се печатат в руски вестници и да се издават неговите романи на доста езици на народите в Съюз на съветските социалистически републики. По-късно обаче той трансформира отношението си към руската политика и изпада в забвение в Съюз на съветските социалистически републики.
Уилям Дюбоа – 1959 година
 Уилям Дюбоа и американската писателка Шърли Греъм (отляво) по време на посещаване в Ленинград през 1959 година

Уилям Дюбоа и американската писателка Шърли Греъм (отляво) по време на посещаване в Ленинград през 1959 година Николай Науменков/ТАСС

Общественият деятел и публицист Уилям Дюбоа (1868-1963) става през 1895-а първият афроамериканец, получил докторска степен от Харвардския университет. В началото на XX в. той образува Националната асоциация за прогрес на цветнокожите хора и поддържа основания от Робсън Американски кръстоносен поход против линча.

Дюбоа посещава Съюз на съветските социалистически републики доста пъти и изповядва леви възгледи, а за това даже е обвинен, че работи за руското разузнаване. На правосъдното дело обаче не е даден ход и авторитетни хора се застъпват за Дюбоа, в това число Алберт Айнщайн, който поддържа неговата Асоциация. През 1959 година Съюз на съветските социалистически републики присъжда на Дюбоа премията за мир, а през 1961 година писателят се причислява към Комунистическата партия на Съединени американски щати. По-късно емигрира в Гана и се отхвърля от американското си поданство, отчаян от страната.
Сайръс Итън – 1960 година
 Никита Хрушчов (отдясно) се ръкостиска със Сайръс Итън по време на визитата му в Съюз на съветските социалистически републики през 1964 година

Никита Хрушчов (отдясно) се ръкостиска със Сайръс Итън по време на визитата му в Съюз на съветските социалистически републики през 1964 г.Виктор Суходрев/ТАСС

Сайръс Итън (1883-1979) е американски бизнесмен от канадски генезис, направил огромно положение в газовата и металургичната индустрия. През 1950-те години той търси благоприятни условия за бизнес в Съюз на съветските социалистически републики – неведнъж лети до страната, намира се с Никита Хрушчов. За да закупи хромова руда от Казахската ССР, на Итън му се постанова да записва нова компания в Канада, защото в разгара на Студената война американска компания няма да получи позволение да търгува със Съюз на съветските социалистически републики.

Итън се пробва да откри връзки сред Америка и Съюз на съветските социалистически републики и се афишира за взаимно разоръжаване. Той спонсорира Пъгуошката конференцията на учените, на която са поканени и трима руски професори. В резултат на това през 1960 година Сайръс е почетен с премията за мир. След това той се пробва да влага в руски планове – да построи газопровод през Сибир и няколко небостъргача в Москва. Амбициозните му проекти обаче по този начин и не се реализират.
Рокуел Кент – 1967 година
 Рокуел Кент подарява своя картина на Съюза на писателите на Съюз на съветските социалистически републики, 1967

Рокуел Кент подарява своя картина на Съюза на писателите на Съюз на съветските социалистически републики, 1967Евгений Касин, Владимир Савостянов/ТАСС

Художникът Рокуел Кент (1882-1971) е последовател на социалистическите възгледи и по тази причина е недолюбван в Съединени американски щати. В Съюз на съветските социалистически републики обаче, точно заради същата причина, той става доста известен и му е поверена почетната задача за оглави Националния съвет за американско-съветска дружба (той заема тази служба от 1957 до 1971 г.).

Освен това реализмът в живописта, към който се придържа Кент, към този момент не е забавен за американците, само че пък в огромна степен дава отговор на естетиката на руското публично изкуство. През 1960-те години Кент подарява доста от картините си на руския народ, за което е почетен със званието почетен член на Съветската академия на изкуствата. През 1967 година е почетен с премията за мир, а част от премията Кент заделя за щедрост.
Лайнъс Полинг – 1970 година
 Лайнъс Полинг приказва на интернационалния симпозиум

Лайнъс Полинг приказва на интернационалния симпозиум „Перспективите на биоорганичната химия и молекулярната биология“ в Московския Университет, 1978Владимир Акимов/Sputnik

Преди да стане лауреат на руската премия за мир, американският химик Лайнъс Полинг (1901-1994) е почетен с две Нобелови награди – премия по химия, която получава през 1954-а, и премия за мир през 1962 година. Полинг е прочут в целия свят като академик, чиито научни ползи са многообхватни – от квантовата механика до молекулярната биология (той се счита за един от създателите на тази дисциплина). Освен това интензивно разпространява науката и способства за нейното развиване, както и за развиването на научните интернационалните връзки.

Полинг се изявява интензивно и в публичния живот. Той се опълчва на разпространяването на нуклеарни оръжия, като потвърждава тяхното негативно влияние върху атмосферата и заплахата за бъдещите генерации. Именно тази битка за мир е високо оценена по време на ръководството на Леонид Брежнев, макар че през 50-те години на предишния век неговите „буржоазни“ и „псевдонаучни“ хрумвания в химията са подложени на критика в Съюз на съветските социалистически републики.
Анджела Дейвис – 1979 година
 Дейвис по време на тържествено заседание, отдадено на връчането ѝ на Ленинска награда в Крамъл

Дейвис по време на тържествено заседание, отдадено на връчането ѝ на Ленинска награда в КрамълВиктор Великжанин, Борис Кавашкин/ТАСС

Чернокожата комунистка Анджела Деймис (родена през 1944) е извънредно известна в Съюз на съветските социалистически републики. Афроамериканка, правозащитничка, а също така и с леви възгледи, тя става идол за доста руски жители. Когато през 1970 година е задържана и хвърлена в пандиза по обвиняване в скрит план и съучастие при взимане на заложници и ликвидиране, в Съветския съюз необятно се популяризира лозунгът „Свобода за Анджела Дейвис!“, а руски деца пишат писма на Дейвис в пандиза.  Дейвис на Червения площад през 1972

Дейвис на Червения площад през 1972Чернов/Sputnik

След освобождението си Дейвис неведнъж посещава Съюз на съветските социалистически републики, намира се с почитатели, взе участие във конгреси на руското женско придвижване и се изявява на юношески фестивал. Преди да бъде удостоена с премията за мир през 1979-а, тя е отличена през 1972 година с орден в чест на рождения ден на Владимир Ленин и е удостоена със званието почетен лекар на Московския университет.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР