През следващото десетилетие в Тирана ще настъпи драматична промяна. В

...
През следващото десетилетие в Тирана ще настъпи драматична промяна. В
Коментари Харесай

Небостъргачи в Тирана никнат като гъби, рушащи история и обслужващи мафията

През идващото десетилетие в Тирана ще настъпи трагична смяна. В центъра на албанската столица съвременни небостъргачи ще заемат мястото на исторически здания, съгласно проект, наименуван " Тирана 2030 ", оповестява " Блумбърг ", представени от БГНЕС.

Правителството споделя, че задачата му е да трансформира Тирана в по-зелен град с велосипедни алеи, повече електрически транспортни средства и гористи местности към центъра.

В публикацията се показва, че Албания остава една от най-бедните страни в Европа, с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който е към 30% от междинния за Европейския съюз.

" Тирана е град, който пораства с към 30 000 поданици годишно, тъй че въпросът е по какъв начин да планираме този напредък по резистентен метод “, споделя кметът Ерион Велиай, член на ръководещата Социалистическа партия. „ Мисля, че разбихме мита, че единствено богатите градове могат да създадат това ".

С небостъргачите, които никнат като гъби из целия град, и някои огромни исторически здания, които към този момент са унищожени, критиците на проекта са загрижени. Архитекти, учени и деятели споделят, че разрушаването води до загуба на история, подвига цените на жилищата и евентуално даже действа като интервенция за пране на пари за проведената престъпност.

Площад " Скендербей " към този момент е център на смяната в града. Преди това беше едно от най-натоварените кръгови кръстовища в града. Националният спектакъл на Албания, издигнат през 1938 година и считан за извънреден образец за италиански футуризъм, беше опустошен през май 2020 година след 2-годишна опозиция от деятели, с цел да проправи пътя за по-нов и съвременен спектакъл.

Плановете за възобновяване на центъра на града бяха разкрити за първи път през 2016 година под името " Тирана 2030 ". Йони Бабочи, съветникът на кмета по обмисляне и архитектура, споделя, че задачата е била " преосмисляне на териториална Тирана ".

За да се проправи пътя за това ново строителство, съществуващите здания се събарят. Но критиците споделят, че досегашните разработки не дават отговор на нужните критерии и че доста от тях се строят без явен проект. Като се има поради слабата стопанска система на страната, има и опасения от кое място идват парите за тези разработки.

Според редица специалисти страната се е трансформирала в обичано място на интернационалните нарушители за пране на пари. Антимафиотските прокурори в Италия откриха, че незаконният профсъюз " Ндрангета " е определил новото строителство в Тирана като опция за себе си.

Специалната група за финансови дейности (FAFT), световен надзирател за прането на пари, сложи Албания в " черния лист ", което значи, че се смята за високорискова за пране на пари заради недостатъци в нейните системи.

Независимо от източника на парите, възходящите цени на недвижимите парцели вършат жилищата по-малко налични. Цените на парцелите в Тирана са се повишили с към 6% от 2020 година, до момента в който цялостната стопанска система се е свила до съвсем същата степен заради пандемията.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР