През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт

...
През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт
Коментари Харесай

Градушки и гръмотевични бури удрят половин България, обявиха опасно време в 13 области

През идващото денонощие през страната ще премине леден атмосферен фронт и въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в часовете след обяд и преди среднощ.
На доста места ще има краткотрайни и интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии. Очакват се и градушки. Най-голяма възможност за обилни по количество превалявания има тук-там, основно в западната половина от страната. Ще духа слаб, в източните региони до сдържан вятър от север-североизток, предава "Дарик ".
Минималните температури ще са сред 12 и 17 градуса, а оптималните стойности ще доближат сред 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от междинното за май.
Жълт код е разгласен за регионите в Западна и Южна България. Предупреждението е в действие за 13 области - това са Видин, Враца, Монтана, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.
В тези региони се чакат краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии. По-интензивни ще са явленията в планинските региони на региона, предвиждат синоптиците. Количествата на дъжда тук-там може да доближи до към 20-25 л/кв.м.
В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни и интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии. Вятърът ще бъде от североизток до сдържан. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде към 16 градуса, на 2000 м - към 9 градуса.
Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще има краткотрайни валежи и гръмотевична активност. Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 21-23 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.
Временно затихване на явленията в множеството региони ще има след среднощ и в ранните утринни часове. Вятърът ще се задържи най-вече от североизток, слаб до сдържан, във вторник за малко ще бъде от северозапад. Температурите ще се възстановяват и преобладаващите оптимални ще бъдат сред 21 и 26 градуса. Минималните стойности в множеството региони в понеделник ще са сред 12 и 17 градуса, във вторник - с 2-3 градуса по-ниски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР