През следващия месец азерският газ ще потече по Междусистемната газова

...
През следващия месец азерският газ ще потече по Междусистемната газова
Коментари Харесай

Петков и Мицотакис откриха интерконектора

През идващия месец азерският газ ще потече по Междусистемната газова връзка Гърция-България. Това съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков, откакто взе участие в формалната гала във връзка приключването на строителството на интерконектора (IGB).

" Завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо. И чакаме последните няколко стъпки със софтуерния надзор. Всичко е конфигурирано и готово. Чакаме Акт 16 да бъде подготвен и действително чакам в идващия месец края и началото на август азерският газ към този момент да тече”, сподели Петков.

Събитието се състоя в региона на град Комотини, където дружно с министър председателите на България и Гърция е и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

" Успяхме да прекараме 1 милиарда кубични метра на година газ, който към този момент тече по другия обход на Неа Месемврия, с което доказахме, че през цялото това време е можело този газ да влиза в България, просто някой беше подписал анекс предходната есен, който нямаше нищо общо с българския интерес”, добави Петков.

" Показахме, че когато от 10 години се приказва за един план и когато двама министър-председатели са го взели като първи приоритет, тъй като ние в действителност говорихме всяка седмица с Кириакос и си давахме доклади, безусловно бяхме като мениджъри на плана, ние успяхме да го приключим в срок”, сподели още той.

Запитан какви количества получаваме сега от Азейберджан и на каква цена, министър председателят в оставка отговори: " В момента получаваме цялостния си размер газ по контракт на цена, която е равна с тази на " Газпром”. Когато се отвори връзката, цената пада на една трета от това”.

На въпрос дали България е в газова рецесия, той отговори: " Не, единственият огромен проблем сега е, че влизаме в политическа рецесия. Тя ни вкарва в компликация с договарянията ни с нашите сътрудници, които не знаят действително едно последващо държавно управление какво би направило по отношение на заплащане в рубли или не заплащане в такова. Затова всички тези неща сега са неразбираеми и по тази причина нашите сътрудници, в това число и прилежащите страни, през които газът би трябвало да мине, изчакват да видят какво ще се случи”.

" Няма късмет България да остане без газ в средата на август. Имахме доста явен проект какво да създадем. От там нататък, в случай че това държавно управление бъде заменено със служебно, отговорността отива напълно при него”, добави той.

" Днес е един доста значим миг за Комотини, Гърция и България”, сподели министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

" Този миг е значим за Балканите и Европа, тъй като тук по-късно няма да създадем гала просто за стартирането на един газопровод, а на план, който сближава Гърция и България”, сподели министър председателят на Гърция. Той напомни, че планът е стартирал през 2009 година, когато двете страни подписаха меморандум за съдействие, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. Приключването му през днешния ден, макар компликациите, през които преминахме, демонстрира огромното му значение през днешния ден. Това е един подтик на общата европейска цел за енергийна диверсификация, добави Мицотакис.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп на България до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на плана, стартират преди близо 12 години, завършва сполучливо, откакто получи подтик през последните шест месеца, означават от държавната пресслужба. Към началото на юли главните строителни действия са приключени, твърдят от българското държавно управление, което сложи построяването на интерконектора като акцент още при започване на своето ръководство. Аргументът на ръководещите е, че връзката би трябвало да способства за енергийната самостоятелност и сигурност на България.

Линейната част е изпълнена напълно. Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични тествания подсигуряват, че оборудването има нужната здравина, дава отговор на всички стандарти за сектора и е качествено построено, увериха от държавната пресслужба.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР