През следващите няколко часа Земята ще попадне в обсега на

...
През следващите няколко часа Земята ще попадне в обсега на
Коментари Харесай

Силна магнитна буря удря Земята до дни. Не прекалявайте с разходките навън

През идващите няколко часа Земята ще попадне в обсега на междинна по мощ магнитна стихия. Тя ще е от клас G1-G2, сочат данните на MeteoBalkans все още.

През идващите часове чакаме да се изстреля високоскоростен поток от безоблачен вятър в магнитното поле на Земята и от четвъртък (1 декември) до петък (2 декември) той евентуално ще провокира геомагнитна стихия.

Магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаба ", G2 " междинна ", G3 " мощна ", G4 " доста мощна " и G5 " извънредно мощна ".

Според прогнозите на специалисти от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), новото активизиране на Слънцето се дължи на сходна на каньон дупка, който се намира в горните пластове на слънчевата атмосфера.

Короналната дупка е великански безоблачен процеп, който се простира напречно на центъра на Слънцето. Короналните дупки са области в горните пластове на слънчевата атмосфера, където наелектризираният газ (или плазма) на нашата звезда е по-малко парещ и компактен, в сравнение с в други области, заради което те наподобяват черни на фона на останалата част.

Около тези дупки се изхвърля безоблачен материал на открито със скорост до 2,9-3,5 милиона км/ч.

Какво може да ни аргументи магнитната стихия?
Обикновено разстройствата въздействат неподходящо на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези феномени, могат да почувстват изнемощялост, главоболие, неразположение, съмнение в кръвното налягане и слаба централизация.

Възможно е да има разстройства в връзките и навигационните системи и даже проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво съставлява геомагнитната стихия и препоръки по какъв начин да се предпазим?
Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км/сек. Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокира образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.

Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух.

 

Източник: Meteo Balkans
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР