През следващите месеци правителството ще разработи план за справяне с

...
През следващите месеци правителството ще разработи план за справяне с
Коментари Харесай

Държавата обяви какви мерки предприема срещу демографската криза

През идващите месеци държавното управление ще създаде проект за справяне с демографската рецесия, в който да бъдат заложени съответни хрумвания, нужният бюджет и периодите за тяхната реализация. Такъв ангажимент пое министър председателят акад. Николай Денков след среща за демографската политика на страната.

„ Стъпвайки на това, което през последните години успяхме да създадем, с цел да подобрим качеството на живот, ще забележим какво ни липсва и какво още би трябвало да надградим ”, съобщи министър-председателят.

„ Сред детайлите, които оказват помощ за подобряването на качеството на живот в България, са увеличението на приходите, отпущането на целеви средства, свързани с репродуктивното и с публичното здраве, безплатните учебници и други ”, уточни още акад. Денков.

От идната година минималната работна заплата в страната става 933 лв.. С бюджета за идната година финансирането за инвитро процедури ще бъде увеличено с 20%, дават се и в допълнение 15 млн. лева за скрининг за репродуктивно здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократните помощи при бременност и раждане. За разрешаването на демографския проблем работи и предишното постоянно държавно управление. С бюджета за 2022 година бяха увеличени сумите, които се дават като данъчни облекчения за развъждане на дете. Тогава станаха безвъзмездни и детските градини, което разреши включването на доста деца в образователния развой задоволително рано и оказа помощ на родителите.



Правителството продължава и политика за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на нови детски градини и учебни заведения.

В полемиката взеха присъединяване представители на кабинета, Българската академия на науките, Икономическия и обществен съвет, Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Националния статистически институт, Националното съдружие на общините в Република България, неправителствени организации и специалисти в региона. Те се сплотиха към концепцията, че при начертаването на ограниченията би трябвало да има целеви метод. Те би трябвало да бъда ориентирани към избрани обществени групи, да се вземат поради приходите на хората и районът, в който се намират. Трябва да има и друг метод към българите зад граница, които желаеме да притеглим назад в страната ни.

Участниците в полемиката обърнаха внимание и на нуждата от основаването на по-положителен облик на България, като се слага акцент върху позитивните събития в страната ни, които постоянно остават незабелязани в медийния поток.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР