През следващите дни се очаква ключова битка за Киев. Въздушните

...
През следващите дни се очаква ключова битка за Киев. Въздушните
Коментари Харесай

Украйна: генералният щаб очаква ключова битка за Киев


През идващите дни се чака " основна борба " за Киев. Въздушните удари над Харков и други градове не престават. Очакват се ракетни набези над Одеса. Междувременно над 20 000 чужденци желаят да се бият за Украйна.

Цивилни бягат от Киев

По данни на украинската войска, Русия е почнала да. Това излиза наяве от отчета на генералния щаб, който е бил оповестен във Facebook. Същевременно съветските елементи се пробват да наложат цялостен надзор над околните до Киев градове Ирпин и Буча. От там до столицата са единствено още няколко километра. В отчета се споделя още, че съветската войска се пробва да си подсигури тактическо преимущество, като доближи до източните елементи на Киев през градовете Бровари и Бориспил.

Цивилни се укриват в учебно мазе покрай Киев

" Предполагаме, че сраженията за Киев ще е бъдат основната борба през идващите дни ", е споделил съветникът на украинския вътрешен министър Вадим Денисенко в телевизионно предаване в неделя вечерта, представен от украинския уебсайт " Украинская истина ". Според него, по пътищата към Киев са съсредоточени голямо количество съветски елементи и съоръжение. В своя канал в Телеграм кметът на Киев Витали Кличко написа, че покрай столицата се водят сражения.

Жертви в Ирпин

По данни на организация Ройтерс, в Ирпин, граничещ с Киев, съветската артилерия към този момент организира набези. В фотоси на фотографка на " Ню Йорк Таймс ", направени в дребния град и оповестени в Туитър, се виждат убити, в това число деца. Според кмета на Ирпин Олександър Маркишин, съветските удари над града са умъртвили осем цивилни.

Бомбено нахлуване над Ирпин

Ирпин се намира единствено на 25 км североизнточно от Киев. Един мост, който извежда придвижването от града, е изцяло опустошен. На мястото му е зародил спонтанен път, по който доста хора се пробват да изоставен града. От фотоси на Агенция Агенция Франс Прес се вижда по какъв начин бойци и жители оказват помощ на по-възрастните хора да преминат из руините.

" Русия ще стане още по-брутална "

Клаудиа Майо, която е експертка по политиките на сигурността и управлява изследователска група към сдружението Наука и политика, допуска, че пред идващите дни методът на Русия в Украйна ще стане " още по-брутален и доста по-безмилостен ". Още в Сирия и Чечения руснаците демонстрираха, че са подготвени да атакуват без да се преценяват с цивилните жители и инфраструктурата. В изявление за общестевно-правната медия АРД Майор акцентира, че не не има вяра да се стигне до компромис по изкусен път.

Ситуацията в Мариупол се утежнява

, обстановката в Мариупол се утежнява. както в събота, по този начин и в неделя Русия и Украйна договориха краткотрайно помирение, с цел да могат да бъдат евакуирани хората от пристанищния град. То обаче не беше спазено. " Днешният опит да изведем близо 200 000 души на несъмнено място се провали ", написа в Туитър Международният комитет на Червения кръст в неделя. Проруски сепаратисти оповестиха в неделя, че най-малко 300 души са можели да изоставен Мариупол, само че това не беше доказано от Украйна.

Въздушни набези над Харков

Същевременно съветската войска продължава въздушните си набези над втория по величина град в Украйна - Харков - в това число и в нощта против понеделник. Репортери на Агенция Франс Прес осведомят, че са били ударени академични състезателен комплекс и други цивилни здания. По данни на украинските управляващи, и телевизионната кула в Харков е била улучена по време на нападенията, заради което е нарушено предаването на телевизионните стратегии.

Харков

Според украинските секрети служби, руснаците са се пробвали да атакуван и проучвателен център, в който се съхранява и нуклеарен материал. Службите предизвестяват, че в случай че центърът бъде опустошен, може да се стигне до възможна естествена злополука. По данни на генералния щаб, съветската войска концентрира нападенията си с изключение на над Харков и над Суми в североизточната част на Украйна и над Николаев на юг.

Предупрежденията на Зеленски за Одеса

предизвести, че се чакат ракетни набези над пристанищния град Одеса на Черно море. Малко преди този момент и френският президент Емануел Макрон изрази угриженост след диалог с Владимир Путин по отношение на неотдавнашен възможен удар над града. Освен Макрон, през уикенда с Путин разговаряха още турският президент Реджеп Тайип Ердоган и израелският премиен Нафтали Бенет и упорстваха за спокойно решение. До този миг съветски и украински представители организираха два кръга договаряния, за понеделник, 7 март, е плануван и трети кръг. Пробив, който да постави завършек на сраженията в Украйна, обаче не се чака.

Според организация Интерфакс, съветската войска възнамерява краткотрайно помирение в Киев, Харков, Мариупол и Суми, с цел да могат цивилните жители да изоставен градовете, над които Русия прави набези. Засега няма удостоверение от украинска страна.

Междувременно към този момент над 20 000 доброволци от чужбина са изразили подготвеност да се борят на страната на Украйна, по данни на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Те ще служат в новооснован интернационален легино. Кулеба не заяви какъв брой от тях към този момент са пристигнали в Украйна. " Цулият свят през днешния ден е на страната на украинците, освен с думи, а и с каузи ", сподели Кулеба в нощта против понеделник по украинската телевизия. Той не назова страните, от които идват доброволиците. Кулабе обаче уточни, че някои от въпросните страни не разрешават на жителите си да се борят за други страни.

***
Вижте и тези видеа от нашия списък:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
***
През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР