През следващите дни НАТО и Украйна ще подпишат споразумение за

...
През следващите дни НАТО и Украйна ще подпишат споразумение за
Коментари Харесай


„През следващите дни НАТО и Украйна ще по


„ През идващите дни НАТО и Украйна ще подпишат съглашение за засилено кибер-сътрудничество ”, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг
(снимка: NATO)

НАТО даде обещание поддръжка на Украйна, откакто страната беше наранена от „ масирана хакерска атака ”, която срина голям брой държавни уеб страници. Генералният секретар Йенс Столтенберг сподели, че алиансът ще подпише съглашение за засилена киберсигурност с Украйна през идващите няколко дни.

Експертите от НАТО към този момент са работили с Украйна „ на място ” и споделяха информация за „ злонамерените хакерски атаки ”, които засегнаха страната на 14 януари, заяви. Случаят се свързва с напрегнатите договаряния сред Русия, Съединени американски щати и НАТО по отношение на скупчването на 100 000 бойци от Русия при украинската граница.

Засегнати от хакерската атака бяха множеството държавни уеб сайтове, в това число тези на Министерството на външните работи, на антимонополния комитет и на Diaa – онлайн платформата, употребена от жителите за достъп до паспорти, документи за имунизация и други услуги. Официалните уеб страници на кабинета на президента Владимир Зеленски и украинския парламент не бяха наранени. Мобилната версия на Diaa също работеше.

Хакерите разгласиха известия на засегнатите уеб сайтове, предупреждаващи хората, че „ всичките ви персонални данни са качени в обществената мрежа ” и че би трябвало „ да се опасяват и да чакат най-лошото ”. Имаше рисунки на украинското знаме и карта на Украйна, и двете зачеркнати.

Текстът, който е отчасти написан на полски език, се базира на спорни събития в историята на Украйна по отношение на връзките ѝ с Полша. Но в полския текст бяха открити неточности, които провокират догатки, че става дума за опит да се отклони вниманието и да се припише отговорността на „ полски хакери ”.
още по темата
„ Съобщението е на полски език, само че полските вестници и украинците, които приказват свободно полски, откриха няколко неточности в текста. Това значи, че е преведено с Гугъл или друга услуга за превод ”, споделя един от коментаторите в Украйна.

„ Киберекспертите от НАТО в Брюксел обменят информация с украинските си сътрудници по отношение на актуалните злонамерени кибер-дейности. Съюзническите специалисти в страната също поддържат украинските управляващи ”, съобщи Йенс Столтенберг.

„ През идващите дни НАТО и Украйна ще подпишат съглашение за засилено кибер-сътрудничество, в това число достъп на Украйна до платформата за шерване на информация за злоумишлен програмен продукт на НАТО ”, добави шефът.

В известието на засегнатите уеб страници хакерите се базират на произшествия в украинската история, в това число присъединението на Волин, някогашна част от Полша, към Украйна през 1939 година, довело до депортирането на хиляди поляци в сибирските трудови лагери. Споменава се още Организацията на украинските националисти (ОУН) – крайнодясна група, работила в Галиция, част от Полша, преди Втората международна война.

Отделът на киберполицията на Украйна съобщи, че въпреки всичко наличието на държавните компютърни системи не е било наранено и не са изгубени персонални данни. „ За да се предотврати разпространяването на офанзивата върху други запаси и за локализиране на техническия проблем, работата на други държавни уеб сайтове беше краткотрайно прекратена ”, се споделя в изказването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР