През следващите десетилетия ще има недостиг във всички системи –

...
През следващите десетилетия ще има недостиг във всички системи –
Коментари Харесай

Вълчев: След 10 години очакваме най-голям недостиг в системата на образованието

" През идващите десетилетия ще има дефицит във всички системи – във всички браншове и във всички специалности. Младите хора, които ще влизат в пазара на труда, ще бъдат едвам 2/3 от тези, които ще излизат. Очакваме максимален дефицит в системата на образованието след 10 години ". Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред публицисти в Народното събрание по-рано през днешния ден.

" Имаме задоволително запас, с цел да бъдат обезпечени всички училищен позиции през идната образователна година. На някои позиции това ще стане с така наречен неправоспособни учители – хора, които нямат учителска дееспособност. На друго място ще се съчетават предмети. На трето място пенсионери ще останат да преподават една или две години след навършването на пенсионна възраст. Недостигът ще се задълбочава през годините, само че към този момент към момента имаме запас. Имаме учители, които са излезли от системата или не са се присъединили в системата на образованието “, сподели още Вълчев. Той акцентира, че финансирането в по-малките и отдалечени обитаеми места също ще бъде увеличено от следващата година.

" Предвиждаме да стартираме и национална стратегия в края на тази година за самобитна различна пътека – хора, които не са учители, само че желаят да преподават, да влязат в учебно заведение и за една година да придобият учителска дееспособност “, разгласи Вълчев.

Обществените препоръки да станат по-активни и настоящи органи в учебните заведения. Това ще е една от задачите за идната година на министерството, стана ясно по време на парламентарния надзор от отговор на министъра.

„ Трябва ли да има публичен съвет или не - да, имаме потребност от това взаимоотношение, имаме потребност от присъединяване на родителите във вземането на решения на учебно равнище, имаме потребност да изградим ефикасни общности към учебните заведения. Следващото е по какъв начин да подобрим тази организация. В правилника за активността на публичния съвет има отговорности всички процедури да бъдат оповестени и всички родители да бъдат известени за събранията, на които ще бъдат определени техните представители. Разбира се, че няма по какъв начин да подсигуряваме, че във всички просветителни институции постоянно това ще става по най-ефективния метод. Но всеки развой първоначално е сложен, само че с времето публичните препоръки ще бъдат дейно настоящи органи във от ден на ден учебни заведения “, съобщи Вълчев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР