През следващите 18 месеца язовир „Студена”, който водоснабдява град Перник

...
През следващите 18 месеца язовир „Студена”, който водоснабдява град Перник
Коментари Харесай

Удължават живота на язовир със 70 години

През идващите 18 месеца язовир „ Студена”, който водоснабдява град Перник с вода ще бъде реновиран. Уникалното в тази ситуация е, че ще се работи под водата без оборудването да бъде източвано. За задачата ще се употребява италианска компания „ Лукатели” с подготвени водолази, които ще укрепят язовирната стена. Ще бъде положен PVC гел композит, който се състои от три пласта – дренажна система, гел текстил 1.5 мм и гел мембрана мм.



„ Това е превантивна мярка за идващите 70 години за поддържане водоплътността на бетоновата структура. В момента има напълно бетонна стена, която е добре, само че с оглед този бетон да издържи още 70 години се вземат тези превантивни ограничения. Те са за отбрана на бетона”, обясниха експерти.

Подобна система на подсилване е имало и на язовирите Карагьол, Бели Искър, Петрохан. Там обаче оборудванията са били източвани.



Други ограничения, с цел да се усъвършенства цялата конструкция на стената като оборудване, е, че ще се подмени машинната част - затворените механизми, които служат както за поправки, по този начин и за цялостна употреба. Ще се подменят 2 броя съществени изпускатели. Ще бъде укрепена водоземна кула и ще се подменят 200 метра водопровод, който служи както за водоподаване към Водноелектрическа централа, по този начин и за подаване към водопречиствателна станция към Перник. „ Също по този начин имаме рехабилитационни работи по короната на стената, по отходящия канал на целия хидровъзел с оглед да имаме спомагателни благоприятни условия за водоснабдяване посредством спешно водохващане на водите на язовир „ Студена” при положение на аварии”, обясниха експертите.



„ За първи път в България неповторимата технология се извършва под вода. Най-важно е, че не оставихме 100 000 души без вода. Рехабилитацията на язовир "Студена " е част от огромния план "Развитие на общинската инфраструктура ", който се извършва от 2010 година със заем от Световната банка”, сподели министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков. По думите му цената на ремонта е 32 млн. лева Министърът уточни, че се проектира язовир "Нейковци " до Трявна, построяват се 2 язовира за питейно-битово водоснабдяване – "Пловдивци " до Рудозем и "Луда Яна " до Панагюрище.





Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР